VIDEO Tip majicom zaustavio robotaksi. Ovo bi mogao biti veliki problem

USPRKOS napretku tehnologije, još su mnogi izazovi pred komercijalizacijom usluge samovozećih taksi vozila.

Jedan neočekivani scenarij koji može omesti rad robotaksija je i majica. Upravo tako, radi se o običnoj majci kratkih rukava, ali s odgovarajućim motivom. Naime, kako pokazuju snimke jednog kreatora sadržaja na društvenim mrežama i zaljubljenika u električne bicikle, dovoljno je imati majicu s motivom prometnog znaka. 

 

Konkretno, radi se o znaku stop, koji "pokaže" samovozećem vozilu tvrtke Waymo kad god poželi zaustaviti vozilo. Dovoljno je samo da s potpuno otkrivenim napisom stane ispred robotaksija. Time je pokazao kako i vrlo primitivno i jednostavno rješenje može zaustaviti naprednu tehnologiju. 

James Carr je u više navrata zaustavio vozilo Waymo, ali sudeći po komentarima, nisu svi sigurni da se radi o majici kao jedinom razlogu zaustavljanja vozila. Kako bi otklonio sve sumnje, Carr je odlučio pokazati majicu stojeći na pločniku.

Zanimljivo je da se vozilo u uvjetima smanjene vidljivosti, posebno noću, nije svaki put zaustavljalo. Naime, kako majica nema reflektivni sloj, moguće je da sustav prepoznavanja prometnih znakova ne vidi majicu kao prometni znak. 

Waymo još nije reagirao i ponudio objašnjenje, a epilog ovog testa možete vidjeti u nastavku. 

 

 

Pročitajte više