Povratak u prošlost: DeLorean ide u proizvodnju

 Foto: DMC/DeLorean; arhiva IndexAuto

JEDAN od najslavnijih filmskih automobila vraća se u proizvodnju.
 
Sukladno najavama teksaška firma DeLorean Motor Company objavila je kako će početkom godine konačno pokrenuti proizvodnju legendarnog automobila iz 1980-tih. Sukladno zakonskim okvirima koji tzv. "malim proizvođačima" dopuštaju godišnju nakladu od najviše 325 primjeraka prva serija će vjerojatno biti razgrabljena. Proizvođač zasad planira sklapati tek jedan automobil mjesečno, a od 2018. godine proizvodnja bi se učetverostručila. 
 
 
Teksaška tvrtka je još 1997. otkupila sva prava i rezervne dijelove od sada već davno propalog originalnog proizvođača. 2008. godine počeli su sa sklapanjima "novih" DeLoreana, a zatim su planirali mjesto originalnog 2.8 V6 motora prepustiti električnom pogonu.
 
Posljednje informacije govore kako će izbor ipak pasti na klasiku, ali bar nekoliko puta jaču od originala. Realno je očekivati opet V6, ali u rasponu od 350 do čak 400 KS. Unaprjeđenja će logično zahvatiti veći dio mehanike, kao i podvozje kao jednu od bolnih točaka originalnog modela. Slobodno možete baciti i kazete, jer će i interijer hrabro ući u 21. stoljeće. Pitanje je samo hoće li u kabini biti zadržano išta srodno originalu. 
 
 
Obnovljeni primjerci DeLoreana DMC-12 prodaju se po cijeni od oko 50.000 USD, dok će cijena za novi model biti bar dvostruko viša. 
 
Podsjetimo, DMC-12 se proizvodio od početka 1981. do kraja 1982. U tom kratkom razdoblju prodano je oko 9.200 vozila od kojih je danas više od 6.000 još uvijek na cesti. Nakon što je kompanija propala svi dijelovi za nikad proizvedene modele prebačeni su u skladište u Texas gdje se i danas nalaze. Od 1995. kompanija je promijenila vlasnika koji je 12 godina opskrbljivao dijelovima sve DeLoreane.
 

Pročitajte više