Pravi smjer ili svetogrđe? Bentley star preko 60 godina prebacili na struju

SVE je više prerada u kojima automobili dobivaju električni pogon i time novi život. Ni klasici nisu pošteđeni. 

Već smo svjedočili nizu prerada automobilskih klasika koji umjesto kakvog V8 dragulja dobivaju električni pogon. Najnoviji primjer je Bentley. 

Preradu potpisuje Lunaz Design, specijalist za tzv. electromodove. Ovaj put se pozabavio doista pravim automobilskim klasikom. U pitanju je Bentley S2 u sportskoj Continental izvedbi koji je proizveden u samo 388 primjeraka. 

Automobil je proizveden 1961. godine, jedan je od četiri još uvijek živa modela s ovom specifikacijom, a sada je temeljito restauriran. U sklopu obnove stigao je i novi pogon, dok je 6.2 V8 umirovljen. Nečujan je i električan, a zahvaljujući pozamašnoj snazi od 405 KS i 720 Nm okretnog momenta omogućava upečatljive performanse.

 

Kako ubrzanje do 100 km/h postiže za 6.9 sekundi, jasno je da je automobil morao dobiti i unaprijeđeni podesivi ovjes. Lunaz je ugradio i sustav regenerativnog kočenja, a i osjetno modernije su same kočnice. Sada su tu disk kočnice sa šest-klipnim čeljustima sprijeda i četiri-klipnim straga.

Interijer je i dalje luksuzan, ali su svi "problematični" materijali uklonjeni i zamijenjeni ekološki prihvatljivijima, dok su prirodna koža, vuna i plemenito drvo uklonjeni. Kad je potonje u pitanju, još uvijek ga ima, ali sada uz certifikat Vijeća za nadzor šuma. 

Cijena nije poznata, ali je sličan primjerak 2021. godine prodan za oko 350.000 GBP. Ovaj bi lako mogao biti i skuplji. 

Pročitajte više