Predstavljen Aston Martin V12 Zagato

ASTON Martin će 15-og ovog mjeseca na kuvajtskom Concours d'Eleganceu premijerno predstaviti cestovnu izvedbu modela V12 Zagato.

Prema objavljenoj brošuri produkcijska će verzija izgledati gotovo identično konceptnoj koju smo već ranije imali priliku upoznati. Time nikako ne umanjujemo značenje i posebnost nove suradnje britanskog proizvođača i talijanske dizajnerske kuće.

Ovaj se automobil temelji na V12 Vantageu, a karakteriziraju ga karoserija izrađena od ugljičnih vlakana i aluminija, tzv. doble-bubble krov, stražnje krilo, jedinstveni 19-colni lakometalni naplatci s Pirellijevim P Zero gumama i sl. Tu su i diferencijal s blokadom, carbon-ceramic kočnice i sustav nadzora stabilnosti s posebnim programom za stazu.

Unutrašnjost pak donosi luksuzno uređenje, kožne presvlake sportskih sjedala, ukrase od ugljičnih vlakana te pregršt drugih detalja koji će boravak u ovom automobilu učiniti vrhunskim doživljajem. Tu pored navigacije, stražnje kamere i drugih dijelova opreme svakako mislimo i na opcijski Bang & Olufsen Beosound audio sustav snage 1000 W.

Ovaj automobil kao što mu i samo ime kaže pokreće V12 motor, a radi se o 6,0-litrenom atmosferskom benzincu snage 517 KS i najvećeg okretnog momenta od 570 Nm. Motor je uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem koji omogućuje 1680 kg teškom automobilu da ubrza do 100 km/h za 4,2 sekunde i dosegne najveću brzinu od 305 km/h. Prosječna mu se potrošnja kreće oko 16,4 l/100 km.

Očekuje se kako će kupci ovog modela morati izdvojiti oko 450.000 eura, a ukupno će ga se proizvesti u svega 150 primjeraka.

Pročitajte više