Predstavljena nova Octavia

ŠKODA je i službeno predstavila novu, treću po redu generaciju modela Octavia, koja će se na europskim tržištima pojaviti početkom iduće godine. Novi je model osmišljen kao evolucija prethodnika kako po pitanju dizajna tako i kada je riječ o motorizaciji, ponudi prostora i opreme.

Novi je model 90 mm dulji (4.659 mm) i 45 mm (1.814 mm) širi od svog prethodnika, dok je međuosovinski razmak produljen za čak 108 mm i sada iznosi 2.686 mm. Ponuda prostora za putnike je time osjetno narasla, a zapremina prtljažnika iznosi 590 l (+5 l), što ga i dalje čini najboljim u segmentu.

Uređenje interijera, zajedno sa standardnom i opcijskom opremom, je bogatije i naprednije te uključuje aktivni tempomat, sustav pomoći pri parkiranju, "pametni" sustav za automatsku izmjenu između dugih i kratkih svjetala, panoramski krov. Naravno, većina ovdje spomenutog će se nalaziti na popisu dodatne opreme.

Motorizaciju će činiti ukupno devet motora, po četiri benzinska i dzselska te jedan pokretan prirodnim plinom. Detaljnije informacije će tek biti objavljene, a za sada je potvrđeno kako će kupcima biti dostupni 1.8 TSI snage 132 kW/180 KS i GreenLine varijanta s 1,6-litrenim TDI motorom snage 81 kW/110 KS. Potonji će u prosjeku ostvarivati potrošnju od 3,4 l/100 km uz emisiju ugljičnog dioksida od 89 g/km.

Od ostalih motora možemo očekivati 1.4 TSI snage 120 i 145 KS te 2.0 TSI snage 220 KS u vRS izvedbi. Dizelaše će pored spomenutog motora zastupati 1.6 sa 105 KS i 2.0 TDI i dvije izvedbe snage (150 i 185 KS).

Bez obzira na odabrani motor standardni će prijenos biti ručni sa 6-stupnjeva, dok će se u opciji biti DSG mjenjač s dvije spojke. Dodajmo i kako će pogon na prednje kotače biti dio standardan, a pojedine izvedbe će opcijski biti dostupne i u izvedbi s pogonom na četiri kotača.

Nažalost, očekuje se daljnji (manji) rast cijene u odnosu na prethodnu generaciju. Sve spomenuto vrijedi i za karavanski model.


 

Pročitajte više