Preminuo najpoznatiji auto ilustrator

 Foto: fitz-art.com

ART Fitzpatrick, vjerojatno najpoznatiji auto ilustrator, ali i puno više od toga, preminuo je u 96. godini u svom domu u Carlsbadu, Kalifornija.
 
Više od sedam desetljeća aktivnog rada ovog vrhunskog umjetnika ostat će ubilježeno u američkoj, ali i svjetskoj automobilskoj povijesti. 
 
Fitzpatrick će vjerojatno ostati upamćen najviše po radovima nastalim od 1959. do 1971. godine, kad je sa Van Kaufmanom činio tim odgovoran za reklamne kampanje General Motorsa, posebno Pontiaca i Buicka. U to je vrijeme Pontiac prolazio kroz zlatno razdoblje kao treća najprodavanija marka u SAD-u. 
 
 
Posao je bio podijeljen tako da je Fitzpatrick nacrtao automobil, često u malo širem izdanju, a zatim je Van Kaufman docrtao okolinu, najčešće egzotičnu, i dakako uvijek nasmijane ljude.
 
Takve reklame su postale toliko popularne da je tadašnji šef Pontiaca, John DeLorean, čak zabranio foto materijal u promociji automobila. Dinamični duo radio je za čak 14 proizvođača, a samo u Pontiacu napravili su 285 reklamnih ilustracija (link). Osvojio je više od 50 nagrada za svojih oko 700 ilustracija. 
 
 
Fitzpatrick se bavio i dizajnom automobila. Prema njegovoj službenoj biografiji pripisuje mu se dizajn Packarda iz 1940. godine. Bilo mu je tek 19 godina. 
 
U ovom tisućljeću Fitzpatrick je nacrtao dvije serije poštanski maraka. Prva serija pod nazivom "America on the Move" puštena 2005. godine posvećena je sportskim automobilima iz 1950-tih, dok se druga "tailfins and chrome" iz 2008. g. bavi američkim klasicima iz poglavlja limuzina. Obje serije spadaju u red najprodavanijih tematskih serija maraka, a osvojile su i brojne nagrade. 
 
 
Sve rečeno tek su najpoznatiji isječci iz bogatog Fitzpatrickovog opusa. Nema sumnje kako se radi o više no talentiranoj ikoni autoindustrije druge polovice 20. stoljeća koja će ostati zabilježena kao umjetnička karika jednog plodonosnog razdoblja američkog automobilizma. 
 

Pročitajte više