Prodaje se najskuplji Mini na svijetu

Screenshot: Bonhams

SLUŽIO je saudijskom princu za vožnju europskim velegradovima.

Aston Martin je u ovom mileniju nudio gradski model Cygnet. Bio je to automobilčić temeljen na Toyoti Aygo, koji je zahvaljujući luksuzu dobio višestruko višu cijenu. Začudo, prodaja je bila sasvim solidna, a ti primjerci i danas dobro kotiraju.

Nešto slično stvoreno je 1980-ih. Točnije, bilo je to 1984. godine, kad je saudijski princ poželio poseban Mini koji će luksuzom i donekle izgledom stati uz bok klasičnom Aston Martinu. Posao je povjeren Tickfordu, specijalistu za prerade Aston Martina, a epilog je Mini 1000 HLE by Tickford. 

Osim pomalo nespretne prednjice s duplim četvrtastim svjetlima, automobil je dobio još nekoliko detalja. Popis novosti izvana završava naplatcima, vinilnim krovom i proširenjima blatobrana. 

Luksuzni interijer presvučen je crvenom kožom, a oprema je obogaćena sjedalima Recaro, umecima od plemenitog drva i audiosustavom Clarion. Princ ga je navodno želio koristiti na ulicama europskih gradova pa je isporučen s volanom na lijevoj strani. 

>> Detaljan opis automobila možete pronaći ovdje

Nije poznato je li se radilo na motoru, ali se zna kako je dotični Mini do sada nakupio preko 13.000 km. Ponuđen je na aukciji u režiji Bonhamsa, a očekuje se da će postići cijenu od bar 60.000 GBP. Ako vam je to čudno, znajte da je ova prerada 1980-ih stajala 50.000 GBP, što bi u današnjim mjerilima bilo oko 150.000 GBP ili 170.000 eura. 

Pročitajte više