Službene skice europskog Volta

GENERAL Motors planira pod Opelovom značkom na europskom tržištu prodavati plug-in hibrid Chevrolet Volt, koji bi na Starom kontinentu nosio naziv Ampera. Nakon službenog teasera, sada su objavljene i službene skice.

Skice su kao u već toliko puta do sada pristigle iz OHIM-a, odnosno europskog ureda za harmonizaciju unutarnjeg tržišta, a na njima se jasno može vidjeti kako su prvotna nagađanja o velikoj sličnosti s Voltom bila točna. Naime, Volt i Ampera će se pored značke razlikovati tek drugačijom maskom motora i branicima, a sve ostalo bi trebalo biti gotovo identično.

Koliko je za sada poznato Ampera bi na tržište trebala stići 2011. g, a riječ je o modelu s četvorim vratima u čiju će se unutrašnjost moći smjestiti pet putnika. Što se pogonskog sklopa tiče, radi se o novoj izvedbi GM-ovog E-Flex plug-in hibridnog pogonskog sklopa, pod nazivom Voltec. Sustav čini motor s unutrašnjim izgaranjem i električni dio, odnosno elektromotor i baterija.

Tako bi Ampera za kraće relacije, do 65 km, koristila isključivo struju iz litij-ionskih baterija, koje će biti moguće puniti iz standardnih kućnih utičnica. Nakon što se baterije potroše, električni će  pogon strujom opskrbljivati generator, odnosno spomenuti motor s unutrašnjim izgaranjem.

Pročitajte više