Prvi hrvatski električni auto dobiva nasljednika

 Foto: Facebook/DOK-ING

POMALO zaboravljeni hrvatski projekt gradskog električnog automobila svojedobno je izazvao ogroman interes javnosti. Iz tvrtke sada najavljuju novi model. 
 
Tvrtka sa Žitnjaka poznata po naprednoj opremi za rad u rudnicima i autonomnim vozilima za razminiravanje još je 2009. godine pokrenula projekt razvoja prvog hrvatskog električnog vozila. Stvoren je respektabilni tim, a svijet je ubrzo ugledao XD, atraktivni gradski auto izuzetnih performansi. No ipak, projekt uslijed izuzetno velikih troškova i visoke konačne cijene nije zaživio, a XD je postao Loox. 
 
 
U međuvremenu se DOK-ING prebacio na unosnije projekte, pa je tako pokrenuta proizvodnja radnog električnog skutera. Ima doseg do 100 km, a već ih je oko 1.400 na španjolskim i talijanskim cestama. U Hrvatskoj mu je cijena oko 37.000 kn. Uskoro kreće i proizvodnja minijaturnog radnog vozila Tom Tom. Potonji kamiončić će nuditi odlična manevarska svojstva, a stajat će oko 150.000 kuna.
 
Ali prava stvar tek dolazi. Zvat će se YD, a radit će se opet o gradskom automobilu, ali sada s četiri sjedala. Kao i u slučaju XD-a dizajn potpisuje Igor Jurić, a tehnološki će biti napredan. Tehnički podaci su nepoznati osim autonomije koja će s LiFePo4 baterijama iznositi do 400 km. Sa obzirom na izuzetno visoku cijenu razvoja vrlo je vjerojatno kako će mnoga rješenja sa konceptnog XD biti i ovdje iskorištena. 
 

Pročitajte više