Prvi Prius Plug-in za Princa Alberta

PRINC Albert II od Monaka kao dogogodišnji zagovornike zaštite okoliša i održive mobilnosti preuzeo je prvi proizvedeni primjerak Toyotinog  hibrida Prius u Plug-in izdanju.

Time će se nastaviti suradnja Toyote i Kneževine koja još od veljače 2012. potiče prodaju ekološki prihvatljivih vozila. Tako hibridna vozila s emisijom CO2 manjom od 60 g/km imaju subvenciju od 5.500 eura, dok električna vozila mogu imati subvencije do čak 9.000 eura. Primjera radi, spomenuti Prius kojeg je Princ Albert II preuzeo na dvomjesečno testiranje ima emisiju CO2 od tek 49 g/km.

Za razliku od običnog Priusa njegova Plug-In verzija ima Li-Ion baterije za čije punjenje na konvencionalnu utičnicu treba svega 90 minuta što pak omogućava autonomiju u ZEV modu od čak 25 km. Inače, ovaj model s jednim tankom goriva ima ukupnu autonomiju od 1.200 km. Konkretno, rezultati testiranja u stvarnim uvjetima pokazali su kako ovakva PHEV vozila troše 36% manje goriva u odnosu na usporediva vozila pokretana dizelskim, odnosno gotovo 50% manje u odnosu na benzinskih vozila, i to najbolja u klasi.

Pročitajte više