Puno se piše o novom Rivianu. Ljudi su uglavnom oduševljeni

Foto: Rivian

RIVIAN je tijekom predstavljanja željno iščekivanog SUV modela R2 sve iznenadio i predstavljanjem manjih modela R3 i R3X. Dvojac dijeli istu platformu kao i veći R2, ali se kaže da imaju oko 15 centimetara kraći međuosovinski razmak. Također će biti pozicionirani kao početni modeli kada krenu u proizvodnju u sljedećih nekoliko godina, kao modeli za 2027. 

Poznato lice

Rivian R3 ima poznato lice tvrtke i glatke ploče tijela. Kotači su izbačeni prema kutovima, a stražnji prevjes je iznimno kratak. Električno pokretana prtljažna vrata imaju stražnje svjetlo pune širine. Tu je i manji dio koji sadrži stražnje staklo koje se otvara neovisno, što Rivian predlaže da je korisno za ljude koji moraju vući duže predmete poput dasaka za surfanje.

Budući da se R3 temelji na R2, vjerojatno će ponuditi iste konfiguracije pogona i opcije baterija. Očekuje se da će R3 imati procijenjeni domet vožnje od preko 480 km i mogućnost punjenja od 10 do 80 posto u manje od 30 minuta.

Kupci bi također trebali birati između jednog električnog motora koji pokreće stražnje kotače ili dvostrukih motora koji čine pogon na sve kotače. Znamo da se na robusnijem R3X nudi postavka s tri motora.

Model R3X u biti je snažnija verzija R3. Sadrži pogonski sklop s tri motora iz Riviana R2 najveće snage. R3X također ima šire kotače i gume te veći razmak od tla od običnog R3.

Retro estetika

Sviđa nam se plavozelena boja modela X koja također uključuje narančaste akcente na vanjskim bočnim retrovizorima i prednjim kukama za vuču. Gume imaju agresivniji profil od svojih rođaka, a kotači imaju estetiku reli automobila iz 80-ih.

Unutra postoji natruha talijanske “vibre” s rebrastim sjedalima. Tu je i veliki stakleni krov koji čini kabinu prozračnijom, a baš kao u standardnom R3, R3X prednja i stražnja sjedala se sklapaju ravno. To je savršeno za improvizirani prostor za spavanje.

Još nemamo cijene za 2027 Rivian R3 ili R3X, ali oni će definitivno koštati manje od većeg modela R2. Ne bismo se iznenadili da R3 počinje između 35.000 i 40.000 dolara, a R3X između 45.000 i 55.000 dolara.

Pročitajte više