Putinov "narodni auto" nevjerojatno je ružan

Foto: Moscow Polytech (MAMI)

VJEROVALI ILI NE, ali ovaj bi automobil trebao biti budućnost ruske automobilske industrije. Predstavio ga je Moskovski politehnički institut (nekad poznat kao MAMI), a radi se o univerzalnoj testnoj platformi za višenamjensko testiranje sustava električnih vozila kategorije L7, rekli su sa sveučilišta. Ovo je vrlo rani prototip nadolazećeg električnog automobila Amber. 

Ovaj električni automobil razvija se po narudžbi tvrtke Avtotor prema posebnom ugovoru s ministarstvom industrije i trgovine. Prethodno je tvornica Avtotor u Kalinjingradu sastavljala automobile marki kao što su BMW, KIA i Hyundai, a sad planira pokrenuti proizvodnju domaćih električnih vozila.


Sve glavne komponente električnog vozila – motor, inverter, upravljačka ploča, baterije – razvijene su i proizvedene u Rusiji, ističu s instituta. Također su naglasili da će električni automobil biti "kompaktan i pristupačan" budući da se baterija može unajmiti, a ne kupiti, a skupa tehnologija neće biti potrebna ni za proizvodnju karoserije.

Stručnjaci Avtotora planiraju predati prvih pet pretprodukcijskih automobila na certifikaciju sljedeće godine, a masovnu proizvodnju pokrenuti već 2025. Avtotor je izjavio da će sam automobil izgledati drugačije od prikazanog modela, a proizvodit će se pod markom Amber (bit će osnovana dva brenda – Amber Auto i Avtotor Amber).


Institut je također najavio dva druga projekta – autonomni teretni kombi i električni ATV. Kombi je varijacija putničkog električnog minibusa bez vozača i moći će prevoziti terete do 500 kg različitih veličina u zatvorenim prostorima. Električni ATV dizajniran je za korištenje u gradu, može ubrzati do 80 km/h i ima domet od 100 km.

Pročitajte više