Qoros 5: Na istoku ništa novo

Foto: Qoros
 
KINESKI proizvođač poučen lošim iskustvima odlučio je projektu dolaska na europsko tržište pristupiti osjetno ozbiljnije. 
 
Nakon što je prošlu godinu uspio u Europu plasirati tek pedesetak vozila kineski proizvođač je prionuo razvoju novog modela. Malo toga prepušteno je slučaju, pa su tako na projektu razvoja novog kompaktog SUV modela angažirane europske snage. Epilog u obliku Qorosa 5 ili kraće Q5 možete vidjeti na priloženim fotografijama, koje su stigle odmah po prezentaciji modela u Milanu. 
 
 
Kinezi igraju na sigurno, pa su tako u velikoj mjeri iskoristili aktualne trendove. Sličnost sa dva najuspješnije dizajnirana SUV modela (Evoque i Sportage) je neupitna, kao i nedostatak ičega spomena vrijednog. Vjerojatno će najveći adut biti diskontna cijena.  Što se kvalitete tiče Qoros bi trebao biti na osjetno višem nivou, prvenstveno zahvaljujući činjenici da je razvijen u europskim auto prijestolnicama. Uostalom, put do Milana odradio je bez ijednog problema prešavši u 26 dana težak put dug 15.000 km. 
 
Iste prati šturo priopćenje, pa će na konkretne podatke trebati pričekati do idućeg mjeseca za kada je zakazana svjetska premijera na salonu u Guangzhou. Očekuje se kako će lansiranje na lokalno kinesko tržište uslijediti do kraja godine, a potom se novi Qoros može očekivati i na europskom tlu.
 
 
Prema posljednjim informacijama kinesku "5-icu" pokreće 1.6 turbo benzinac sa 115 kW (156 KS), i to u kombinaciji mjenjača s dvije spojke. 4,6 metara dugačak SUV će vjerojatno dobiti i pogon na sve kotače, barem ako želi odigrati iole ozbiljniju ulogu na najzahtjevnijem svjetskom tržištu. U protivnom mladi kineski brand može samo ponoviti prošlogodišnji prodajni "uspjeh". 

Pročitajte više