Rekordni porast prodaje elektrificiranih vozila

 Foto: Toyota

SVE govori kako će ove godine biti prodano preko milijun elektrificiranih vozila.
 
Prodaja električnih i plug-in hibridnih vozila je u trećem kvartalu iznosila 287.000 primjeraka, što je 63% više u odnosu na isto razdoblje lani, ali i 23% više u odnosu na drugi kvartal, javlja Bloomberg. 
 
Drastičan rast prodaje ovog tipa vozila je posljedica porasta prodaje na kineskom tržištu. Kinezi su doslovno poludjeli za električnim vozilima, pa je tako kinesko tržište progutalo više od pola sveukupne prodaje vozila opremljenih baterijama. Nimalo čudno jer se Kina već godinama bori sa onečišćenjem zraka, pa tako kineska vlada daje velike subvencije. Tu je i jaka domaća proizvodnja, pa su tako pojedini električni modeli i do 40% povoljniji u odnosu na modele pogonjene motorom sa unutrašnjim izgaranjem. 
 
Drugo najjače tržište eko vozila je Europa, koja drži 24% tržišta, dok je na trećem mjestu Sjeverna Amerika. 
 
Očekuje se da će i u idućoj godini rast potražnja za električnim vozilima i plug-in hibridima. Vjetar u leđa dale su i najave pojedinih vlada da planiraju ukinuti prodaja automobila sa klasičnim motorima. Osim Kine obustavu prodaje najavili su Francuska i Velika Britanija, i to do 2040. Godine. Još rigorozniji su Nizozemci koji će zabranu uvesti desetljeće prije. 
 

Pročitajte više