Renault je dostigao Toyotu u pogledu hibridnih tehnologija

Foto: Renault

U RENAULTU misle kako su tehnološki dostigli Toyotu, bar kad su hibridne tehnologije u pitanju. 

U Renaultu su odlučili rastaviti najnoviju generaciju Toyotinog Hybrid Synergy Drive sustava i ono što su zaključili je i njih iznenadilo. Naime, iako je imala dva desetljeća prednosti, Toyota nije više toliko tehnološki nadmoćna u hibridnim tehnologijama. 

U Renaultu su utvrdili kako je cijena komponenti gotovo identična onima u njihovom e-tech hybrid sustavu. 

Renaultov šef Luca de Meo izjavio je kako su u domeni hibridnih tehnologija "vrlo blizu" Toyotinom sustavu, izvještava Autonews Europe. "S troškovne strane procjenjujemo da smo vrlo blizu Toyoti", kaže prvi čovjek Renaulta.

De Meo je rekao da tu ne staju, već će u naredne dvije do tri godine drastično smanjiti troškove, a time i konačnu cijenu. E-tech je ionako vrlo sličan Toyotinom sustavu uključujući i mjenjač koji japanska marka koristi pod imenom E-CVT.

Zanimljivo je kako Renault svoje hibridne tehnologije ne dijeli s partnerom Nissanom. "To sam i ja pitao kad sam stigao na ovo mjesto. Zašto nemamo ista rješenja? Ali povijest je povijest", rekao je De Meo i pojasnio kako Renaultov e-Tech više odgovara europskom ukusu nego Nissanov ePower.

Pročitajte više