Renault Mégane R.S. by Red Bull Racing

MEGANE je uz Clio i Twingo standardni igrač sportskog R.S. tima. Od ljeta se nudi i u posebnom izdanju kojim se obilježava uspješno partnerstvo s Red Bull Racing-om na trkaćoj stazi.
 
Stvorena na temelju vozila Mégane R.S. Collection 2012, ograničena serija Red Bull Racing RB7 obiluje sportskom tehnologijom i opremom koja zadovoljava najzahtjevnije vozače. Prevedeno, sastavni dio automobila su Cup šasija, diferencijal s ograničenim proklizavanjem, kao i R.S. Monitor, sustav koji je pronašao nadahnuće u telemetrijskim sustavima iz motosporta. Ovaj sustav omogućuje određivanje parametara sustava za pomoć u vožnji pri čemu raspolažu i s prikazom podataka na armaturnoj ploči (automatsko mjerenje ubrzanja do 100 km/h, podešavanje osjetljivosti papučice gasa...).

Kad je o izgledu riječ, boja "Crna Etoilé" naglašena je s nekoliko tonova Žute Sirius na prednjem spojleru, vanjskim ogledalima i stražnjem difuzoru.  Na krovu se nalazi crna traka s kariranog uzorka dok službeni logo tima "Red Bull Racing formula one official team" ukrašava bočne strane kako bi naglasio povezanost sa svijetom automobilskog sporta i Formule 1.  Točka na i su u crveno obojane čeljusti kočnica. U unutrašnjosti, sportska sjedala Recaro, specifična ručica mjenjača i numerirana pločica naglašavaju sportski i ekskluzivni karakter vozila.

Ipak, najveća novost Renault Sport odjela je uvođenje sustava Stop and Start na motor 2.0 16V 265. Zahvaljujući ovom učinkovitom sustavu potrošnja goriva i emisija CO2  smanjene su na samo 7.5 l/100 km (- 0.7 l/100 km) i 174 g/100 km (- 16 g/100 km).

U praksi to funkcionira tako da odabirom načina vožnje "Normal", aktivira se sustav Stop and Start, a motor daje maksimalno 250 KS i 340 Nm. Uključuju se i sustav za pomoć pri naglom kočenju te dinamička kontrola vožnje (ESC). U načinu rada "Sport" isključuje se sustav Stop and Start te sustav za pomoć pri naglom kočenju. Maksimalni okretni moment raste na 360 Nm, a motor razvija dodatnih 15 KS (ukupno 265 KS). ESP prelazi u sportski način rada i sve je spremno da se vozač uživi u ono najbolje što Renault trenutno može ponuditi.


 
Mégane R.S. Red Bull Racing RB7 će biti ponuđen na 24 tržišta čime će se još jednom obilježiti uspješna suradnja s F1 timom Red Bull Racing. Podsjetimo, ovaj je tim  pobijedio na Svjetskom prvenstvu u Formuli 1 godine 2010. i 2011, a zauzima vodeće mjesto i u tekućoj sezoni 2012.

Mégane R.S: Uspješan projekt koji traje

Po prvi put predstavljen 2004., Mégane R.S. je najprodavaniji coupé segmenta C visokih performansi, s više od 15.000 vozila prodanih od lansiranja modela Mégane III R.S u 2010. Privukao je odane obožavatelje u čitavom svijetu, od Europe i Južne Amerike do Japana, Australije i Južne Afrike. 

Popis ograničenih serija Renault Sport datira još iz 2005:
- 2005: prva ograničena serija Mégane R.S. Trophy na koju je uvedena sportska šasija namijenjena najvjernijim obožavateljima
- 2006: Mégane R.S.  F1 Team R26 lansiran je kako bi se proslavio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 u 2005.
- 2007: slavni i radikalni Mégane R.S. R26 R postavio je novi rekord postavši najbrže vozilo s pogonom na prednje kotače na legendarnoj stazi  Nordschleife na Nürburgringu.
- 2011: Mégane R.S. Monaco GP
- 2011: Mégane R.S. Trophy postavio je novi rekord na stazi Nürburgring s krugom od 8 minuta i 8 sekundi.

Pročitajte više