Renault postao 100-postotni vlasnik Revoza

POTPISIVANJEM ugovora krajem prošle godine o kupvini preostalih 33.3 % dionica od tvrtke IMV Holding, Renault je postao 100-postotni vlasnik Revoza, dosadašnjeg slovenskog partnera.

Jedina tvornica automobila u Sloveniji će službeno potpasti pod Renaultovu kapu već 3. veljače ove godine, odnosno tri mjeseca prije ulaska Slovenije u Europsku Uniju. Revoz je smješten 70 kilometara jugo-istočno od Ljubljane, a s 2.142 zaposlenika je najjači industrijski kapacitet u Sloveniji.

Također, Revoz je jedna od tri europske tvornice u kojima se sklapa model Clio. Naime Clio se još proizvodi u Flinsu u Francuskoj i Valladolidu u Španjolskoj. U prošloj godini s proizvodne trake u Novom Mestu sišlo je 118.200 automobila, što tvornicu svrstava na šesto mjesto po proizvodnosti u Europi.

U posljednjih nekoliko godina u modernizaciju tvornice uloženo je 400 milijuna eura, što je bio jedan od preduvjeta da postane uzor na područjima kvalitete, cijene proizvodnje i skraćivanja vremena isporuke.

Suradnja Renaulta i slovenskog giganta započela je 1972. godine kada je potpisan ugovor s IMV-om (Industrija Motornih Vozil) o startu proizvodnje legendarne četvorke. 1988. godine osniva se Revoz uz pomoć Renaultove financijeske injekcije od 108 milijuna francuskih franaka, a 1991. godine Renault postaje većinski vlasnik s udjelom od 54 %. Do 2001. godine Renault je povećao udio na 66.7 %, da bi prije mjesec dana postao potpuni vlasnik.

Pročitajte više