Renault: Crossover temeljen na Meganeu

FRANCUSKI proizvođač radi na svojoj verziji velike uspješnice svog partnera, japanskog Nissana, odnosno na crossover/SUV modelu koji bi bio Renaultova inačica Qashqaija. Renaultov bi se model temeljio na Meganeu te od njega, pored tehničke osnove, donekle preuzeo i smjernice dizajna.

Dio je to plana za pomlađivanje ponude koji bi pak u pogledu dizajna trebao biti određen konceptnim modelom DeZir. Megane SUV, nazovimo ga trenutno tako, bi se na tržištu trebao pojaviti 2015. Time će puno toga dijeliti sa sljedećom generacijom Qashqaija koji se očekuje godinu ranije.

Vrijedi reći i kako će se ovaj model u Renaultovoj ponudi smjestiti iznad francuske izvedbe Nissanovog Jukea koji bi na tržište trebao stići za dvije godine i koji će se temeljiti na konceptnom modelu Capture. Pojedini izvori javljaju kako bi ovaj model mogao preuzeti ime Modus i tako zamijeniti dosadašnji MPV.

Vratimo se Meganeu SUV i recimo kako će u ponudi navodno biti samo izvedba s pet sjedala, pa neće biti konkurenta Qashqaiju+2. Dizajn interijera i opremljenost bi trebali od njega učiniti nešto skuplji model. Kupcima bi trebala biti ponuđena samo izvedba s prednjim pogonom, te motori manjeg obujma. Štedljivost je očito prioritet.

Konkretnije, tu će se naći dizelski 1.6 i 2,0-litreni motori, kao i benzinski 1.2 sa 115 KS i 190 Nm. Bit će tu i snažnijih benzinaca, a ponuda mjenjača će uključivati 6-stupanjski ručni i mjenjač s dvije spojke.

Pročitajte više