Rezultati ankete. Čak 62 posto Hrvata biralo bi benzince ili dizelaše

Foto: Mercedes

JUČER smo objavili tekst vezan uz godišnje istraživanje Targobanka, vezan za preferenciju njemačkih vozača prema različitim vrstama pogonskih goriva.

Prema tom istraživanju, pri kupnji automobila čak 68 posto ispitanih radije bi se odlučilo za automobil koji ima motor s unutarnjim izgaranjem nego električni automobil. Istraživanje je također pokazalo da bi pri kupnji automobila 31 posto ispitanih prednost dalo benzinskim motorima, dok bi 13 posto odabralo dizel. 15 posto moglo bi zamisliti automobil s hibridnim pogonom, a 3 posto odlučilo bi se za vozilo s gorivim ćelijama.

Za električne samo 11 posto

Samo 17 posto više bi voljelo isključivo električni automobil, dok je preostalih 21 posto bilo neodlučno.

U navedenom je online istraživanju sudjelovalo 1009 vozača.

U istom tekstu zamolili smo čitatelje Indexa da kažu kakve su njihove preferencije, a na naš poziv odazvalo se više od 2000 čitatelja, što znači dvostruko više nego u navedenom njemačkom istraživanju. I odgovori su vrlo znakoviti.

Naime, na pitanje koju vrstu goriva preferiraju, mrtvu utrku vode benzinski i dizelski automobili, svaki s po 31 posto odgovora. Slijede plug-in hibridi koje bi odabralo 12 posto ispitanih. 

Blagi hibridi nisu popularni

Električni su automobili na četvrtom mjestu te imaju 11 posto glasova, odnosno šest posto manje nego u Njemačkoj. Zanimljivo, ali blagi hibridi - kakvih je daleko najviše u ponudi - interesiraju tek 9 posto vozača.

Na posljednjem je mjestu vodik koji bi u svojim automobilima željelo imati svega 4 posto vozača, a zanimljivo je kako je onih neodlučnih svega 2 posto. Podsjetimo, u Njemačkoj je to čak 21 posto.

Pročitajte više