Rezvani Beast X: Upoznajte američku zvijer britanskih korijena

 Foto: Rezvani

RELATIVNO mlada američka tvrtka ima svoj drugi, još brutalniji model. Upoznajte zvijer u beskompromisnom X izdanju.
 
Rezvani je vjerojatno jedini američki proizvođač koji se drži poznatog principa Lotusovog utemeljitelja "manje je više", odnosno recepta gdje je nedostatak snage nadoknađen minimiziranom masom, što na kraju opet daje veliku specifičnu snagu. No ovdje je stvar kudikamo drugačija jer se Beast već u osnovnom izdanju razmeće snagom, a u novoj X izvedbi ide korak dalje. 
 
 
Osnova automobila je, kao i u slučaju osnovnog modela, posuđena od Ariela (Atom 3), s time da je dodatno ojačana kako bi se othrvala provali snage koja dolazi od 2,4-litrenog motora. Pritom imajte na umu da taj motor u "osnovnom" izdanju na Beastu razvija preko 500 KS, a na X izvedbi čak 522 kW/710 KS. Twin turbo (BorgWarner) motor je usuglašen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, a opcijski će proizvođač nuditi i automatiku. 
 
Na automobilu se nije štedjelo na materijalima, pa je karoserija većim dijelom izrađena od karbona. Također, kućišta svjetala i stražnji spojler izrađeni su procesom 3D printanja, a sve kako bi se postigla vrhunska preciznost. Poboljšana aerodinamika doprinosi poboljšanju dinamičkih svojstava, kao i poveći 19-inčni kotači raspoloživi s gumama Continental SportContact 5P ili Toyo Proxes R888 tires. Amortizaciju potpisuje Bilstein, dok se za sigurno zaustavljanje pobrinuo Alcon. 
 
 
Kad se sve zbroji Beast X teži tek 839 kg, pa ne čudi što će do 96 km/h ubrzati za samo 2,5 sekundi. Proizvodnja je limitirana na svega pet primjeraka po cijeni od 325.000 USD. Budući kupac za taj iznos uz automobil dobiva i pravo na besplatno korištenje nekoliko trkaćih staza. 
 
 
 

Pročitajte više