Robotaxiji se "pobunili" i blokirali prometnicu

Screenshot: Reddit

NESVAKIDAŠNJI događaj zbio se kad je nekoliko robotaxija blokiralo prometnicu.

U pitanju su robotaxiji Cruise koji prometuju ulicama San Francisca. Kako pokazuju fotografije objavljene na Redditu, nekoliko autonomnih robotaxi vozila se grupiralo iz nepoznatog razloga i potom se zaustavilo na raskršću. Zaustavili su se tako da je promet bio blokiran, a olakotna okolnost je da se to dogodilo oko ponoći kad je promet osjetno rjeđi.

20 minuta kasnije na lokaciju su stigli zaposlenici tvrtke, koji su potom morali pomaknuti svako pojedino vozilo. U javnost je istupio i glasnogovornik tvrtke koji je za Tech Crunch izjavio: "Imali smo ranije ovog vikenda slučaj da su se naša vozila grupirala. Sve je riješeno i nitko nije ozlijeđen te se ispričavamo svima za ovu neugodnost."

Ovo nije prvi slučaj da su robotaxi vozila otkazala poslušnost. Prije nekoliko tjedana jedan je robotaxi nakratko blokirao vatrogasno vozilo na intervenciji. Cruise u prometu ima 30 robotaxija, limitirani su na maksimalnu brzinu od 48 km/h, a prometuju između 6 ujutro i 10 navečer. Ne smiju se kretati autocestom, kao ni u uvjetima smanjene vidljivosti. 

Cruise već godinama testira autonomna vozila na ulicama američkog grada, a odnedavno nudi i komercijalnu uslugu prijevoza. Radi se o robotaxi vozilima koja potpuno samostalno upravljaju, bez odgovorne osobe za upravljačem koja bi pratila kretanje vozila s mogućnošću da odmah korigira neku grešku. 

Pročitajte više