Ruski UAZ stigao u Ameriku

Foto: Bremach

UAZ je cijenjeno ime u krugu ljubitelja terenske vožnje, ali je preko bare nepoznanica. Takav bi mogao i ostati.

UAZ već godinama u svojoj postavi nudi moćnog terenca modernog izgleda. Ime mu je Patriot, a do njega se može i u nekim nama susjednim zemljama. U Ameriku je Patriot krenuo tek sada, a sudeći po načinu starta, sumnjamo kako bi mogao napraviti "posao stoljeća“. 

Slavni ruski proizvođač u Americi se komercijalizira pod imenom Bremach, a ime modela je iz Patriot promijenjeno u Taos. Da, isto ime ima i Volkswagenov mali crossover, pa ostaje nejasno kako je američka tvrtka odradila cijelu papirologiju oko registracije modela. 

Drugi potencijalni problem je početna cijena od 26.405 USD, što je tek 2000 USD manje od Jeepa Wranglera. Pritom valja imati na umu da ovaj UAZ ne donosi ruski asketsku ponudu, već na popisu opreme ima prednje i stražnje parking senzore, kameru za vožnju unazad, infotainment sustav, prednja i stražnja grijana sjedala presvučena kožom, pa i mogućnost daljinskog startanja motora. Dakle, pokušava se prodati kombinacija ruske tehnologije i zapadnog luksuza, a tu je konkurencija daleko jača. 

Ispod poklopca je 2.7 atmosferski benzinac. Četiri cilindraš sada daje 150 KS i 235 Nm, a putem šest-stupanjskog mjenjača s redukcijom pokreće sve kotače. Opcijski će se nuditi i ručni mjenjač. Službeni podaci spominju potrošnju od 11.5 l/100 km pri 90 km/h te kapacitet spremnika goriva od 70 litara.

U terenske mogućnosti ne treba sumnjati. UAZ je s klasičnom konstrukcijom odvojenog okvira i karoserije klasičan terenac kakve se danas na tržištu sve teže nalazi. Podnica je na 210 mm od tla, a Taos prolazi kroz pola metra vode te ima prilazni i silazni kut od 35 i 30 stupnjeva. Na popisu opcija su i vitlo, bull bar, šnorkeli i sl.

I sad ono najbolje. Ovaj UAZ ima pet godina ili 96.500 km jamstva, a jamstvo na pogon je 10 godina ili 120.000 km. 

I to nije sve jer je Bremach najavio i dolazak pick-up izvedbe. Zvat će se Brio, a startat će cijenom od 27.882 USD.

Pročitajte više