Saab napokon spašen?

POSRNULI švedski brand, upropašten pod kapom General Motorsa, a potom nekoliko puta neuspješno prodavan s nadom u spas i potom (činilo se zauvijek) ugašen, je izgleda ipak spašen.

Kako sada stvari stoje Šveđane je kupio jedan kinesko-japanski konzorcij osnovan upravo radi kupnje Saaba. Čini se kako će njihova financijska injekcija omogućiti ponovni početak proizvodnje, a time i novu nadu u konačni oporavak.

Kupac je National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), kojega čine kineski National Modern Energy Holdings Ltd. i japanski Sun Investment LLC. Izvori javljaju kako će kupac preuzeti dug od oko 1,5 mlrd. eura te najvažnije dijelove Saaba, odnosno Saab Automobile AB, Saab Automobile Powertrain AB i Saab Automobile Tools AB. No, nikakve konkretnije informacije o tome koliko će ih to stajati za sada nema.

Intelektualna prava na model 9-5, posljednji pokušaj starog Saaba za oporavkom, ostala su u vlasništvu General Motorsa, pa se taj model vjerojatno više neće proizvoditi. Inače, novi će se proizvođač navodno orijentirati na razvoj i proizvodnju električnih vozila, a prvi bi trebao stići u sezoni 2013/2014. i temeljiti se na modelu 9-3. Kasnije će se naravno ponuda proširiti.

NEVS planira svoje modele prodavati širom svijeta, no prvo će se orijentirati kineskom tržištu.

Pročitajte više