Saab osigurao kinesko ulaganje

SKEPTICI bi rekli kako je ovih dana ostvaren još jedan korak kineskog preuzimanja renomiranog europskog branda. Naime, slabo stojeći Saab, trenutno u vlasništvu nizozemskog Spykera, dobio je novog ulagača, odnosno novog suvlasnika.

Riječ je o kineskom proizvođaču Hawtaiju koji je najpoznatiji (dakako prvenstveno u svojoj domovini) kao proizvođač SUV vozila. Hawtai je uložio 120 milijuna eura u Saab te posudio dodatnih 30 milijuna Eura u zamjenu za 29,9-postotni udio u švedskom proizvođaču.

S ovim bi sredstvima Saab trebao nastaviti proizvodnju u svojim pogonima u Trolhattanu, u Švedskoj, ali mu se isto tako otvara velika mogućnost za brže uključivanje, a potom i širenje na kineskom tržištu. Posebice jer Hawtai ne koristi puni potencijal svojih tvornica, pa ima dovoljno prostora za popunjavanje Saabovim asortimanom.

Dakako, Hawtai namjerava sa Saabom “dijeliti tehnologiju”, a možda i iskoristiti njegovu prodajnu mrežu za plasman svojih proizvoda.

Hawtai je privatna tvrtka osnovana 2000. godine sa sjedištem i R&D centrom u Pekingu, a posjeduje dva proizvodna pogona koji se nalaze u Ordosu, Mongolija i Rongchengu, Shandong provincija. Hawtai ima godišnji kapacitet proizvodnje od 350.000 vozila, 300.000 dizel motora i 450.000 automatskih mjenjača. Do 2015. ima za cilj povećati proizvodnju na po milijun vozila, motora i automatskih mjenjača

Pročitajte više