SAD uveo brutalne carine. Ovo je najjači udar na kineske aute dosad

Ilustracija: Shutterstock

SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je danas Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.

Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panele, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski.

"Današnja objava je odraz predanosti predsjednika Joea Bidena brizi za američke radnike. Kada smo suočeni s nepoštovanjem pravila konkurentnosti i nepoštenim praksama iz inozemstva, predsjednik će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da zaštiti američke radnike i industriju", dodaje Bijela kuća u priopćenju.

"Kina preplavljuje tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom"

Bijela kuća tvrdi da su te mjere potrebne jer Kina preplavljuje svjetska tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom te je Biden reagirao usprkos tome što nastoji stabilizirati odnose s Pekingom, rekla je Lael Brainard, direktorica Nacionalnog gospodarskog vijeća.

Biden je, dodala je, posjetio svoje rodno mjesto Scranton u Pennsylvaniji i svojim očima vidio što se događa kada se proizvodnja izmjesti u druge zemlje, zato želi osigurati poštenu konkurenciju.

"Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cijene koji otežavaju konkurentnost američkih čeličana", rekao je čelni čovjek SAD-a tijekom posjeta Pennsylvaniji i dodao da njegovi postupci nemaju "nikakve veze s izborima".

Očekuje se odgovor Kine

Elon Musk, izvršni direktor tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla, također je neprestano upozoravao da kineski proizvođači imaju nepoštenu prednost.

Prema podacima američke vlade, ove mjere utjecat će na izvoz iz Kine, koji iznosi 18 milijardi dolara. Očekuje se da će Peking uzvratiti mjerama odmazde.

Donesene odluke rezultat su četverogodišnje revizije postojećih carina koje je bivši predsjednik Donald Trump uveo u svom trgovinskom ratu protiv Kine.

Pročitajte više