Samo će ih 10 biti izgrađeno: Mercedesova jahta je umjetničko djelo

 Foto: Mercedes

KAD je proljetos Mercedes predstavio svoje prvo plovilo na Azurnoj obali javnost je ostala u šoku. Nekada koncept, a sada u javi, Arrows 460 je jedno od najljepših plovila današnjice. 
 
Mercedes Benz Style je od 2010. godine u visokim krugovima sinonim dobrog ukusa, baš kao što je to sam Mercedes i njegovi automobili u svijetu prestiža. Nakon što su preradom Airbusovog helikoptera osvojili zrak u Mercedesu su prešli na more, a tu im je pomogao britanski brodograditelj Silver Arrows Marine.
 
Arrow460-Grandturismo je prelijepo plovilo koje u svojih 14,14 metara duljine preko svega na najbolji način donosi dizajn snažno inspiriran slavnim Mercedesovim modelima. I dok će neki u silueti plovila prepoznati S klasu, drugi će jasno vidjeti legende iz 1930-tih na što asocira i samo ime plovila. "Silver Arrow of the Seas" ne razmeće se dimenzijama, ali razrađenim dizajnom definitivno spada u sam vrh.
 
U kabini vlada minimalizam, ali samo po pitanju stila. Oprema i materijali su prvoklasni, a osim kupaone pune veličine na raspolaganju je zasebna garderoba. Pritom raskošan i klimatiziran dnevni boravak zahvaljujući ogromnim prozorima pruža jedinstven ugođaj plovidbe omogućavajući otvoreni pogled na more sa svih strana. Deseteročlanoj ekipi na plovilu se nudi "vinski podrum" i  ledomat. 
 
Kako i priliči renomeu, automobilskim žargonom rečeno, ispod poklopca ne nedostaje snage. Duboku u potpalublju su dva Yanmar dizelaša ukupne snage 706 kW/960 KS koji će osigurati i preko 40 čv, odnosno krstareću brzina 28 do 30 čv. Za uzornu autonomiju brinu se spremnici goriva kapaciteta 1.200 litara, dok je putnicima i posadi na raspolaganju izvor pitke vode u obliku spremnika od 500 litara.
 
Ako se pitate koja je cijena ovakvog plovila reći ćemo samo da je start na 1,5 milijuna eura. Start, jer konačno plovilo nakon što ga individualizira budući vlasnik može postići višestruko višu cijenu. Štedjeti se ne isplati ni ovaj put jer su sva plovila rasprodana u rekordnom roku. Prve isporuke očekuju se u drugoj polovici iduće godine.  

Pročitajte više