Seat Altea u režiji JE Design

TEK nekoliko tjedana nakon lansiranja Seatovog sportskog monovolumena bilo je dovoljno da njemački tuneri ponude cjelokupan paket dorada. Među prvima je reagirala tvrtka JE Design iz Leingartena, koja je još u travnju najavila da priprema tuning za Alteu.

Njemački specijalist se doista potrudio da od trenutno najatraktivnijeg Seata stvori estetski originalan sportski model, koji u niti jednom detalju neće narušiti osnovne linije automobila. Za uređenje eksterijera je predviđen cjelokupni aerodinamični paket. On podrazumijeva potpuno nove odbojnike povećih dimenzija, stražnji krovni spojler i pragove u boji vozila. Estetski dojam zaokružuje dva para ispušnih topova u kromiranom finišu koji najavljuju da su preinake napravljene i na motoru.

Pogonski agregat nije pretrpio značajne promjene osim što je reprogramirana upravljačka elektronika. Inače, radi se o 2.0 TDI dizelskom motoru čija je snaga skočila s tvorničkih 140 na konačnih 177 KS. Puno impresivniji je podatak o okretnom momentu, odnosno izlaznoj karakteristici motora. Vjerovali ili ne maksimalni okretni moment iznosi čak 405 Nm. Performanse su zasad nepoznate, u službenom izviješću stoji tek da maksimalna brzina tuniranog modela iznosi 215 km/h.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više