Seul ukida ženska parkirna mjesta kao mjeru spolne ravnopravnosti

Foto: Shutterstock

GLAVNI GRAD Južne Koreje Seul ukida parkirna mjesta samo za žene, 14 godina nakon što su uvedena kao element njihove zaštite, piše britanski BBC. Parkirna mjesta ekskluzivno za vozačice otvorena su 2009. nakon niza nasilnih zločina na podzemnim parkiralištima.

No gradske vlasti kažu da takva mjesta više nisu potrebna i da će se pretvoriti u obiteljska parkirna mjesta.

Antifeministička politika Južne Koreje

Kritičari kažu da je njihovo uklanjanje samo posljednji primjer antifeminističke politike u Južnoj Koreji. Chung Eun-jung, 55, rekla je da koristi ženske prostore kad god ih nađe: "Osjećam se sigurnije kada ih koristim, jer u blizini nema toliko opasnih ljudi."

"Kad uđem u auto, uvijek odmah zaključam vrata", rekla je, dodajući da je dobro upoznata sa zločinima na parkiralištima o kojima se često izvještava u vijestima.

Njezina je kći rekla da je uznemirena što će se njezina majka osjećati manje sigurno.
"Čini se čudnim da bi se aktivno riješili nečega zbog čega se žene osjećaju sigurno", rekla je 27-godišnja Park Young-seo.

Godine 2009. gradska uprava Seula obojila je u ružičastu boju oko 5000 parkirnih mjesta za žene vozače kao dio inicijative o kojoj se naširoko izvještavalo da grad učini "prijateljskijim prema ženama". 

U Seulu, najvećem gradu Južne Koreje, parkirališta s više od 30 mjesta morala su dodijeliti 10% ženama - nešto manje od 2000 od 16.640 javnih parkirnih mjesta bilo je rezervirano za žene.

Obično su bili blizu ulaza u zgrade kako žene ne bi morale hodati kroz podrume po mraku.

Obiteljska mjesta kao zamjena

Vladini podaci u 2021. pokazali su da su više od dvije trećine nasilnih zločina počinjenih na gradskim parkiralištima bili seksualni zločini: silovanje, seksualni napad i uznemiravanje.

Ali, gradonačelnik Seula Oh Se-hoon, koji je uveo prostore samo za žene, mijenja vlastitu politiku. Rekao je da je vrijeme da se "razmotre obitelji".

Nova obiteljska mjesta bit će dostupna trudnicama i osobama koje putuju s djecom. Gradsko vijeće potvrdilo je da ih žene koje ne ispunjavaju te kriterije neće moći koristiti.

Takav potez potiče ono što kritičari zovu kulturom antifeminizma koja je karakterizirala južnokorejsku politiku u posljednjih nekoliko godina.

Muškarci u Južnoj Koreji sve više tvrde da je politika osmišljena da daje prednost ženama diskriminirajuća.

Trenutna vlada uklonila je termin "rodna ravnopravnost" iz svog kurikuluma školske etike i pokušava zatvoriti svoje ministarstvo za ravnopravnost spolova.

Oh Kyung-jin iz Udruge korejskih žena razočarana je što se prostori uklanjaju, ali je više zabrinuta zbog šireg trenda.
"Vlada pokušava nastaviti s antifeminističkom politikom, a sada možemo vidjeti kako te regresivne politike ulaze u lokalne vlasti", rekla je.

Jesu li diskriminirani muškarci?

Ali pilot Cho Young-jae misli da prostori samo za žene moraju nestati.
"Ovi prostori doista diskriminiraju muškarce", rekao je 34-godišnjak. "Pješačenje 100 metara više ne čini vas manje sigurnima, a ovih dana parkirališta su prekrivena nadzornim kamerama."

Automobilska mjesta samo za žene, koja su prvi put uvedena u Njemačkoj 1990-ih, bila su kontroverzna u Južnoj Koreji.

Kako su neka dulja i šira, kritičari tvrde da jačaju stereotip da je ženama teže parkirati. Stvarni razlog zašto su veći jest taj što se pretpostavljalo da bi žene, koje preuzimaju većinu brige o djeci u Južnoj Koreji, cijenile dodatni prostor za ulazak i izlazak svoje djece iz automobila.

Gradsko poglavarstvo planira s prenamjenom prostora krenuti ovih dana.

 

Pročitajte više