Skupi automobili bogatih Rusa preplavili aerodrom u Helsinkiju

Foto: Shutterstock

SNALAŽLJIVI Rusi pronašli su način kako doskočiti barem dijelu sankcija. 

Brojni Porschei i Bentleyji trenutno se nalaze na parkiralištima zračne luke u Helsinkiju što jasno ukazuje kako je Rusima ovo usputna stanica za put prema Europi. Otkako su ukinute zračne linije s Rusijom i uvedene restrikcije za putovanja, bogati Rusi su našli način kako ipak otputovati do omiljenih odredišta.

Naime, mnogi Rusi koji žele putovati na zapad našli su rješenje u putovanju automobilom do Finske s kojom Rusija graniči. Jednostavno se temeljem vize izdane od neke druge zemlje EU dovezu do Helsinkija i od tamo hvataju zračne linije prema brojnim odredištima. 

Prema najnovijim podacima samo je u srpnju zabilježeno preko 230.000 prelazaka granice, što je gotovo dvostruko više nego mjesec ranije kad su još vrijedile određene covid restrikcije. 

Finska ne smije zatvoriti granicu

Finci, a posebno ministar vanjskih poslova, Pekka Haavisto, nisu sretni zbog te situacije. Naime, prema zakonu EU Finska ne smije zatvoriti granicu ni samostalno uvoditi bilo kakve restrikcije. Upravo zato vrše pritisak na tijela EU kako bi se donijela odluka o zatvaranju granica. 

"Bilo bi dobro da se sve zemlje pripreme za raspravu o ovoj situaciji na sastanku ministara vanjskih poslova EU potkraj mjeseca. U isto vrijeme kad će Finska i baltičke zemlje uvesti restrikcije u viznom režimu, isto trebaju učiniti i druge članice“, rekao je Haavisto za novinsku agenciju AFP.

Naravno, ruski turisti se protive ovakvoj ideji. "Nisam siguran da nam treba zabraniti putovanje. Mislim da svi trebaju smjeti putovati jer kad vide kako se živi u mirnim zemljama, onda i ti postaneš miroljubiviji“, rekao je Pavel Alekhin novinarima. 

I dok su primjerice Latvija, Litva i Poljska prestale izdavati turističke vize Rusima, Estonija je otišla korak dalje i ne pušta Ruse s vizama drugih EU zemalja, piše Yahoo News. S druge strane njemački kancelar Olaf Scholz se protivi ovakvim restrikcijama napominjući kako ovo "nije rat ruskog naroda, već je to Putinov rat“. 

Pročitajte više