Slike najtajnijeg modela slučajno objavili na Fejsu

Foto: Facebook

MOŽDA JE ZAISTA SLUČAJNO, ali možda i “gerila marketing”: na FB stranicama Stellantisa objavljene su slike novog prestižnog modela marke Jeep, Wagoneera S, i to dobrih devet mjeseci prije službenog predstavljanja. Fotografije su vrlo brzo izbrisane s Fejsa, ali ne prije no što su primijećene i skinute na novinarska računala širom svijeta.

Kako bilo, slike potvrđuju da je elegantan, impresivan dizajn koji je prvi put prikazan 2022. uglavnom nepromijenjen tijekom procesa pretvaranja automobila iz koncepta u konkurenta spremnog za tržišnu borbu s divovima kao što su BMW iX, Audi Q8 e-tron i nadolazeći Range Rover Electric.

Aerodinamička učinkovitost

Jeepova ikonična rešetka sa sedam utora nalazi se na istaknutom mjestu na prednjem dijelu Wagoneera S, ali je malo izmijenjena i osvijetljena LED-icama. Rešetka je okružena ultratankim setom prednjih svjetala, dok se svjetlosna traka pune širine nalazi iznad i proteže se preko prednje strane automobila.

Čini se da prednji branik ima niz ventilacijskih otvora s obje strane, koji bi trebali pomoći u usmjeravanju zraka niz bočne strane automobila, te veliki dovod zraka na dnu koji pomaže pri hlađenju baterije i motora ispod.

Četvrtasti lukovi kotača još su jedna tipična značajka dizajna Jeepa. Novost vidimo na stražnjem dijelu: golemi krovni spojler je dizajniran da usmjerava zrak prema dolje za dodatnu aerodinamičku učinkovitost. Vidimo da je dizajn stražnjeg kraja vrlo jednostavan, ali, naravno, tu je i svjetlosna traka pune širine

Naravno da nismo uspjeli zaviriti u unutrašnjost Wagoonera S, ali mogao bi potražiti inspiraciju od trenutno vrhunskog SUV-a marke: Grand Wagoneera. Taj automobil ima hrpu zaslona, ​​uključujući zasebni zaslon osjetljiv na dodir za kontrole klime i još jedan zaslon samo za suvozača. Grand Wagoneer može primiti do osam osoba, ali Wagoneer S može biti samo peterosjed, poput SUV-ova BMW-a i Audija s kojima se suočava.

650 kilometara autonomije

Jeep Wagoneer S bit će prvi automobil koji će koristiti potpuno novu STLA Large arhitekturu iz Stellantisa, istu tehnologiju koju će Alfa Romeo i Maserati koristiti za svoje vodeće EV-ove.

Arhitektura EV-a može dopustiti veličine baterija u rasponu od 85 kWh do 118 kWh, a očekujemo da će Wagoneer S koristiti najveću moguću jedinicu jer Jeep kaže da cilja na domet od 650 kilometara s jednim punjenjem. Također će imati pogon na sva četiri kotača, bit će pogodan za terensku vožnju poput drugih Jeepova i proizvodit će 592 KS, što će mu omogućiti sprint do stotke za 3.5 sekundi.
Jeep Wagoneer S bi trebao biti predstavljen i krenuti u prodaju u SAD-u kasnije ove godine, prije nego što prijeđe baru i sleti u Europu 2025. godine.

Pročitajte više