Službena potvrda Audijevih noviteta

TIJEKOM prošlog tjedna, u govoru koji je održao pred dioničarima, predsjednik Audijeve uprave Rupert Stadler je dijelom potvrdio datume dolaska nekolicine novih modela. Između ostalog RS5 u coupe i cabrio izvedbi, A5 Sportbacka, novog A8, A1…

Audi će tako već krajem ove godine predstaviti RS5 u coupe izvedbi, dok bi nedugo zatim na tržište trebala stići i cabrio verzija. Riječ je o automobila koje će pokretati 4,2-litreni V8 čija će se snaga kretati oko 450 KS (i 450 Nm).

Drugim riječima, očekuje se ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi. Također, iz Audija najavljuju dodatno unaprjeđenje voznih karakteristika, prvenstveno putem smanjenje mase vozila te ugradnjom naprednijeg ovjesa i kočničkog sustava.

Tu priča s modelom A5, odnosno njegovim izvedbama ne završava. Naime, već ove godine bi kupcima trebao postati dostupan i A5 Sportback. Riječ je o automobilu koji je premijerno najavljen studijskim modelom u Detroitu.

Što se ponude motora tiče, očekuje se standardna Audijeva TFSI i TDI ponuda s posebnim naglaskom na nešto snažnije motore. U Audiju vide ovaj model kao priliku za sve one koji žele automobil koji predstavlja "idealan spoj estetike i funkcionalnosti".

Prema riječima spomenutog Stadlera, nova generacija modela A8 će biti "najsportskiji automobil u segmentu". Naime, ovaj bi model trebao postaviti "nove standarde, a posebno kada je riječ o uređenju interijera". Stadler je rekao i kako predstavljanje ovog modela možemo očekivati u studenom ove godine, drugim riječima predstavljanje je najvjerojatnije zakazano za Los Angeles, odnosno tamošnji auto salon. Dolazak na svjetska tržišta se nakon toga može očekivati vrlo skoro.

Tu priča o Audijevim novitetima, srećom za njegove poštovatelje, ne završava. Naime, 2010. bi na tržište trebao stići novi A1, a 2011. i Q3. Proširenje ponude novim, manjim modelima nije jedini način na koji Audi namjerava zadovoljiti sve strože emisijske standarde. Naime, već sljedeće godine bi na tržište trebao stići hibridni Q5, a već do kraja ove godine se očekuje uvođenje stop-start sustava i regenerativnog kočenja. Kako Audi namjerava do 2012. smanjiti svoju prosječnu emisiju za 20% u odnosu na 2007. g, za pretpostaviti je kako će se spomenute, ali i neke druge tehnologije vrlo brzo proširiti kroz modelsku ponudu.

Pročitajte više