Zašto biste odgađali putovanje? Samo se držite ovih jednostavnih pravila

Foto: Pixsell

TO ŠTO PADA SNIJEG ne znači da morate promijeniti planove za putovanje, ali se u svakom slučaju morate malo bolje pripremiti. Evo nekoliko korisnih savjeta:

1) Prije nego što krenete na putovanje, proučite rutu i ostavite dovoljno vremena da stignete na odredište. Provjerite lokalne vremenske prognoze i novosti o prometu kako biste predvidjeli moguće smetnje. Planirajte svoju rutu tako da favorizira glavne ceste budući da je vjerojatnije da su one posute i očišćene od snijega.

2) Očistite sav snijeg s prozora automobila, retrovizora, svjetala i krova prije nego što krenete; vožnja sa snijegom na automobilu je opasna i potencijalno predstavlja kršenje zakona. Snijeg bi mogao pasti s vašeg vozila, na primjer, i zakloniti vid drugim vozačima. Napunite spremnik za pranje vjetrobranskog stakla sredstvom koje ima nisko ledište, tako da se ne smrzne na staklu. Unutrašnjost vjetrobranskog stakla također će trebati odmagliti. Protuzakonito je voziti bez potpune vidljivosti kroz sve prozore na automobilu.

3) Htjet ćete imati pun spremnik goriva, stoga skrenite do najbliže benzinske postaje prije nego što započnete putovanje.

4) Držite pri ruci par pristojnih sunčanih naočala koje mogu smanjiti blještavilo niskog zimskog sunca na snijegu. I neka vaš mobilni telefon bude potpuno napunjen, s pohranjenim brojem pružatelja usluge kvara kako biste odmah mogli pozvati pomoć u slučaju potrebe.

5) Pokušajte izbjeći unos snijega sa sobom u automobil; lokve će se nakupljati kad se otopi, a pedale će postati skliske.

6) Kako biste se pripremili za potencijalni kvar pokraj ceste, sastavite paket hrane, pića, svjetiljke i dodatne odjeće za hitne slučajeve i držite ga u prtljažniku. Također još jednom provjerite imate li prsluk visoke vidljivosti, trokut upozorenja i pribor za prvu pomoć. Kada ste spremni sjesti za volan, svakako nosite suhu, udobnu obuću.
 

Pročitajte više