Solarno pogonjen terenac završio 1000 kilometara dugu testnu vožnju

Foto: Solar Team Eindhoven

IME mu je Stella Terra, a za pokretanje koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz solarnih panela. 

I ne samo to, Stela Terra je prvi solarni auto s offroad mogućnostima, a nedavno je prototip odradio tisuću kilometara dugo putovanje oslanjajući se isključivo na sunčevu energiju. Dogodilo se to na sjeveru Afrike gdje je auto odradio vožnju bez punjača u duljini koju još nije postiglo niti jedno vozilo koje se oslanja isključivo na sunčevu energiju.

Vozilo ne potpisuje neki renomirani proizvođač, nego se radi o projektu grupe studenata tehnološkog fakulteta u Eindhovenu. Oni su odlučili pokazati što može koncept laganog vozila opremljenog panelima i laganim baterijama, i to u uvjetima terenske vožnje. 

Wisse Bos, glavni menadžer Solar Teama Eindhoven, ističe kako je njihovo vozilo opremljeno najnaprednijom tehnologijom baterija i panela koja je bar desetljeće ispred komercijalizacije. Tu se prije svega misli na stupanj iskorištavanja apsorbirane solarne energije i pretvorbe u električnu energiju.

"Stella Terra mora izdržati teške uvjete terenske vožnje, a pritom ostati učinkovita i dovoljno lagana da se napaja sunce", rekao je za The Guardian. "Zato smo gotovo sve za Stella Terru morali dizajnirati sami, od ovjesa do invertera za solarne ploče. Pomičemo granice tehnologije."

 

The first big off-road challenge At our second stop Chefchaouen, Stella Terra encountered neighbouring mountains with...

Objavljuje Solar Team EindhovenČetvrtak, 12. listopada 2023.

Vozilo iza kojeg stoje dvadesetak godina stari studenti vožnju je odradilo bez ozbiljnijih kvarova. Jedini problem priuštio im je upravljački sustav koji je popravljen u hodu. Bob van Ginkel, tehnički menadžer projekta, nada se da će inspirirati velike proizvođače:

"Nadamo se da ovo može biti nadahnuće proizvođačima automobila kao što su Land Rover i BMW da učine ovu industriju održivijom. Automobil je zapravo bio vrlo udoban u terenskim uvjetima jer je vrlo lagan i ne ukopava se."

Stella Terra ima Li-ion baterije manjeg kapaciteta, pa mu je ukupna masa tek 1200 kg. Može voziti brzinom do 145 km/h, a tijekom sunčanog dana ima doseg od 710 km na asfaltu i 550 km na makadamu. Tijekom manje sunčanih dana doseg mu pada na nekih 670 km. 

Pročitajte više