SPECIJALNA IZVEDBA Jaguar XJ slavi 50. rođendan

 Foto: Jaguar

JAGUAR XJ je jedan od najprepoznatljivijih britanskih automobila uopće, a na sceni je prisutan pola stoljeća.
 
Jagar je model prepoznatljivog dizajna predstavio 1968. godine, a od tada je doživio sedam izdanja. No, sve ove godine, pa i dolazak novog milenija, dočekao je u istom dizajnerskom izrazu, s prepoznatljivim dvostrukim svjetlima, niskom siluetom i bezvremenskim linijama. Tek otprije par godina Jaguar za svoj XJ donosi novi dizajnerski potpis, a sada predstavlja i posebnu slavljeničku izvedbu. 
 
 
Zove se XJ50, a nudit će se i u izvedbi s produljenim međuosovinskim razmakom. U stilu izvedbe Autobiography dobiva ove odbojnike i 20-inčne naplatke, a prednja maska izvedena je u crnoj boji. Naravno, tu su i oznake specijalne izvedbe. Interijer je začinjen luksuznim detaljima uključujući ručicu mjenjača i pedale izvedene u aluminiju. 
 
Za razliku od prethodnika o V12 motoru možete sanjati. Ovdje je predviđen nimalo plemenit 3.0 dizelaš s 300 KS. Jaguar trenutno nudi XJ50 samo na britanskom tržištu, a cijena je nemalih 74.280 GBP.
 
 
U iščekivanju devete generacije modela prisjetimo se još jednom slavnih predaka i evolucije koja je na kraju završila ovim modelom. Da, Jaguar XJ je bio prvi velikoserijski model s V12 motorom, najbrža limuzina (225 km/h), a 2003. godine mu je implementacijom aluminija masa reducirana za nevjerojatnih 40 %. 2009. godine model je dobio potpuno novi dizajnerski izraz.
 

 

Pročitajte više