Stiže legendarni Trabant, ali na struju

NA ovogodišnjem frankfurtskom auto salonu javnosti će biti i službeno predstavljen nasljednik legendarnog istočno-njemačkog Trabanta. U skladu s novim kretanjima u autoindustriji radit će se o automobilu pokretanom električnom strujom.

Na proizvodnju moderne inkarnacije Trabanta, koji se između 1957. i 1991. proizveo u tri milijuna primjeraka, odlučio se njemački proizvođač Herpa Miniaturmodelle GmbH. Točnije, Herpa predstavljanjem frankfurtskog prototipa želi privući investitore čiji bi novac omogućio dolazak produkcijskog modela 2012. godine.

Što se samog automobila tiče, novi bi se Trabi izgledom trebao poprilično ugledati na svog prethodnika, no s ponešto moderniziranim značajkama. S druge strane pogonski sklop bi trebao proći kroz pravu revoluciju. Naime, pokretao bi ga elektromotor, koji će koristiti struju iz litij-ionskih baterija kojima će pomagati i krovne solarne ćelije. Autonomija automobila ne težeg od tonu trebala bi se kretati oko 250 km.

Za izradu pogona je zadužen IAV Automotive Engineering iz Berlina, a ostali tehnički podaci za sada ostaju nepoznanica. Sama Herpa je pak smještena u Zwickau, u neposrednoj blizini originalne Trabantove tvornice.

Inače, Herpa je Trabantovo ime kupila 2007, godinu kasnije predstavila je model reinkarniranog trabanta (Newtrabi), a trenutno radi na zatvaranju financijske konstrukcije za proizvodnju istog.

Pročitajte više