Što očekivati od novog Audija Q7

PRVI od čak sedam novih Audijevih Q modela bi na tržište trebao stići krajem iduće godine. Radi se o novom Q7 s kojim će započeti obnova postojećih članova Q obitelji, no i njeno daljnje širenje.

Prije svega valja reći kako će se novi Q7 temeljiti na posebnoj izvedbi MLB Evo platforme namijenjenoj većim vozilima iz VW Grupe. Zahvaljujući njoj, ali i drugim rješenjima te značajnijoj upotrebi aluminija (karoserija), novi bi Q7 trebao biti i do čak 350 kg lakši od prethodnika. Konkretno, konstrukcija bi se trebala sastojati od 60% čelika i 40% lakih materijala, prvenstveno aluminija.

Motorizacija će u velikoj mjeri pratiti sadašnju Audijevu ponudu motora, a naglasak će biti na dodatnom smanjivanju potrošnje i štetnih plinova. Također, može se očekivati i hibridne izvedbe i to s benzinskim i dizelskim konvencionalnim motorima. Radit će se o plug-in hibridnim sklopovima s 4-cilindričnim TFSI i V6 TDI motorima.

Standardnu bi motorizaciju trebali činiti dva V6 benzinca snage oko 240 i 310 KS, 3.0 V6 TDI snage 260 KS, V8 TDI snage 410 KS te 4.2 V8 bi-turbo snage oko 560 KS. Vrijedi spomenuti i kako se mogu čuti glasine o ulaznom modelu koji bi pokretao 4-cilindrični motor.

Nova će generacija doći i u još jednoj karoserijskoj izvedbi koja bi trebala nositi oznaku Q8. Dakako, radit će se o sportskijoj varijanti po uzoru na BMW-ov X6. Štoviše, cijela bi ponuda, prema nekim izvorima trebala dobiti svoje coupe-SUV verzije. Dakle, sljedeći Q3 i Q5 će imati Q4 i Q6 varijante, a još bi im se mogao pridružiti i manji Q2.

Pročitajte više