Hrvatska će i 2035. godine biti na dnu Europe u prodaji električnih automobila

Foto: Index.hr

DOK će na pojedinim zapadnoeuropskim tržištima udio električnih automobila biti gotovo 100%, u Hrvatskoj će biti fosilaši i dalje imati glavnu riječ.

Udio električnih automobila na tržištu novih automobila će 2035. godine u Hrvatskoj iznositi tek 28.25%, što je tek 15. najveći udio u EU, odnosno najgori od zemalja obuhvaćenih analizom. Pokazala je to studija koju je objavila stranica Confused.com na temelju analize trendova prodaje električnih automobila prema podacima Europske agencije za okoliš (EEA) i Eurostata.

Dobra je stvar da će udio s današnje razine statističke pogreške drastično rasti. Podsjetimo, 2019. godine udio je bio 0.25%, 2020. godine je iznosio oko 1.5%, a već 2021. se udvostručio na preko 3.1%. Iako će Hrvatska sasvim sigurno zabilježiti rast, vrlo je vjerojatno da će biti na europskom dnu, baš kao što pokazuje i ova analiza kojom su obuhvaćene brojne europske zemlje. 

I dok prve dvije zemlje, Nizozemska i Norveška, već sada imaju značajan udio električnih automobila, zanimljiv je skok Švedske. Tamošnje će tržište s 9.69% skočiti na čak 80.35%.

Pročitajte više