STUDIJA Ovo su najpretraživaniji električni automobili na svijetu

Foto: press, Gridserve

OČEKIVANO, Teslin model je izazvao najviše interesa, ali ako gledamo po broju pobjeda u pojedinim državama, pobjednik je potpuno neočekivan. 

Studiju je proveo Gridserve, a obuhvaća više od 200 zemalja i čak 317 električnih modela. 

Tesla premoćan

Tesla je broj 1 u točno 51 svjetske zemlje, uz napomenu da je za tu premoćnu pobjedu najzaslužniji Model 3 s pobjedom u 35 zemalja svijeta. Ostatak je otpao na preostale modele tvrtke. 

Ovdje valja reći kako je Tesla Model 3 ujedno imao najviše pretraživanja zabilježenih na Googleu u 2022. godini, čak 19.989.872. Na drugom mjestu je Kia EV6 s 15.815.185 pretraga, a dalje slijede Tesla Model Y, Hyundai Ioniq 5 itd. Među najtraženijima nema puno modela iz ponude europskih proizvođača, uz izuzetak Porscheovog Taycana te BMW-a i4. 

Spomenimo i Lexus RZ koji je na 9. mjestu s 8.186.840 pretraga. Lexusov prvi električni model spominjemo jer je odnio pobjedu u čak 47 zemalja svijeta, više od ikojeg drugog modela.  

A gdje su Rimac i Nevera?

Rimac i njegova Nevera popularnost su zadržali isključivo u regiji Balkana, pa je tako Nevera najpretraživaniji električni automobil u bivšim jugoslavenskim republikama, uz izuzetak Slovenije gdje je BMW i4 ipak popularniji. 

>> Infografiku u većoj rezoluciji možete vidjeti ovdje

Pročitajte više