Stvoren da služi: Ovo nije Defender, ali je dostojni nasljednik

Foto: Ineos

LAND ROVER je Defender ugasio nakon sedam desetljeća neprekidne proizvodnje. Ovo bi mogao biti nasljednik. 

Nažalost, on ne dolazi iz Land Rovera. Oni su poput brojnih drugih proizvođača napustili ideju robusnog terenca jednostavne konstrukcije i ogrezli u modu, koja donosi pravi novac. Pravih terenaca je sve manje, a to je primijetio Jim Ratcliffe, prvi čovjek Ineosa, moćne tvrtke u kemijskoj industriji. 

Ratcliffe se nije mogao pomiriti s činjenicom da originalni Defender odlazi u povijest. I dok je tužan sjedio u pubu i pio pivo, na pamet mu je pala jedna pomalo luda poslovna ideja - proizvesti robustan terenac. Uskoro je model dobio ime, Grenadier, po pubu u kojem je rođena ideja. 

Jedini problem mogao bi biti u tome što Jim i Ineos nemaju nikakvog iskustva u autoindustriji. Stoga su potražili provjerenu pomoć. Magna Steyr je osmislila podvozje i sam koncept automobila, dok bi motor trebao dati BMW. To je 3.0 turbo šest cilindraš u kombinaciji sa ZF-ovim osam-stupanjskim mjenjačem. Planira se oko 1,8 milijuna testnih kilometara, a onda kreće proizvodnja.

Sve ostalo, dizajn i oprema su manje bitni. Ovdje nema mjesta marketingu, šminki i praćenju trendova. Sve je u sjeni osnovne ideje, a to je da ovo vozilo služi vlasniku, bez obzira na teren po kojem se kreće.

I sada ono najbolje. Ovo vozilo bi trebalo startati cijenom od 30.000 dolara. Zvuči odlično, nadamo se da će i uspjeti.

Pročitajte više