Superbus spreman za Dubai

PETNAESTMETARSKI cestovni monstrum ulazi u finalnu fazu razvoja, a sudeći po posljednjim informacijama prvu komercijalizaciju doživjet će gdje drugdje doli u Dubaiju.

Podsjetimo, Superbus ultrabrzi „autobusa“ nastao u okviru projekta Tehničkog fakulteta u Delftu. Visok svega 1,65 metara i opremljen moćnim električnim pogonom snage do 816 KS (nominalna snaga je 408 KS) ovo oku ne previše ugodno prometalo pojuri do 250 km/h, a pritom može prevesti do 23 putnika. Za zaustavljanje s maksimalne brzine treba mu oko 200 m.

Dizajniran poput u duljinu rastegnutog bolida Superbus kao jednu od atraktivnosti nudi osam para gullwing vrata iza kojih se kriju udobna školjkasta sjedala. A kako bi bila zadovoljena manevarska svojstva stražnji kotači sz također zakretni čime je krug okretanja reduciran na zadovoljavajućih 10 metara. Autobus ima kapacitet prijevoza 23 putnika kojima je na raspolaganju vrhunski komfor u okviru kojeg su multimedijalni sustav, klimatizacija i ergonomska sjedala.

Iako je Superbus spreman za prve vožnje komercijalizaciju sprečava još nekoliko detalja. Prvi i osnovni je ograničena autonomija od 210 km, pa bi na ruti trebalo predvidjeti mogućnost brze zamjene baterija. Drugi i osjetno ozbiljniji je potreba da se na zadanim rutama izgradi zasebna vozna traka. Naime, to je jedino rješenje ukoliko se žele zadovoljiti oprečni zahtjevi visoke putne brzine i jednako uvjerljive sigurnosti.

No, vlasti Abu Dhabija tu ne vide prepreke. Prototip vozila već stigao, a trenutno će se ispitati mogućnost zadovoljenja rute Dubai - Abu Dhabi duge oko 120 km.

Pročitajte više