Suzuki Jimny ima iznenađujuću grešku

Foto: Suzuki

O NOVOJ generaciji Jimnyja spjevani su mnogi hvalospjevi, no to ne znači da se radi o bezgrešnom automobilu. Naprotiv.

Suzukijev simpatični novitet mnogi su proglasili baby-G klasom, no sličnosti ne idu puno dalje od izgleda i terenskih svojstava. U testiranjima ga je prvo načeo EuroNCAP dodijelivši mu nakon detekcije slabih točaka tek tri zvjezdice za sigurnost. Sada je novinar australskog Car Advicea na svojoj koži iskusio kako neke tvorničke pogreške, odnosno bugovi, mogu biti neugodne.

Vozeći okolicom Los Angelesa novinar Joshua Dowling je doživio aktivaciju AEB (autonomous emergency braking) sustava autonomnog kočenja u opasnoj situaciji i to snimio kamerom. No opravdanja za nenadanu aktivaciju kočnica nije bilo jer je auto vozio nesmetano cestom bez ikakvih prepreka ispred sebe. Cijeli događaj snimila je kamera iz automobila pa se može vidjeti kako se AEB aktivirao u laganom zavoju. Prema izvještaju, sustav senzora kočenja pogrešno je detektirao bočnu zaštitnu ogradu kao drugo vozilo i zbog toga aktivirao AEB sustav. I to se nije dogodilo samo jednom nego se ponovilo na još nekoliko zavoja blizu Pasadene.

 

Prema dostupnim informacijama, Suzuki je isporučio dva primjerka na test, a oba su stigla iz Njemačke. I da, na oba je detektirana ista pogreška.

O svemu su obaviješteni u Suzukiju te su na mjesto događaja poslali dva inženjera kako bi još jednom simulacijom potvrdili postojanje pogreške. Suzuki razmatra promjene na softveru, a oglasio se i australski Suzuki. Oni kažu da je u određenim situacijama to moguće, ali da aktivacijom AEB sustava neće biti narušen smjer kretanja vozila. Sudeći po snimci to baš i nije toliko bezazleno.

 

Pročitajte više