Švicarska želi zabraniti vožnju električnih automobila zbog štednje

Foto: Shutterstock

ŠVICARSKA bi mogla biti prva zemlja u svijetu koja će uvesti restrikcije za vlasnike električnih automobila. 

Povećanjem udjela električnih automobila na tržištu novih vozila zaustavljen je trend novih beneficija za vlasnike električnih vozila, bar kad su u pitanju državne pogodnosti poput subvencija, besplatnog parkiranja i popusta na cestarinu. Neke su zemlje čak i ukinule neke od postojećih beneficija, a neke poput Švicarske planiraju još drastičnije mjere. 

Ograničenja i zabrane

Švicarska razmišlja uvesti restrikcije za privatne vlasnike električnih automobila, ne da bi stvorila dodatne prihode u državnoj kasi, već da bi uštedjela. Kako god, vlasnicima se isto piše, a zasigurno ih neće utješiti opravdanje da je sve izglednija nestašica električne energije. 

Naime, s dolaskom zimskih mjeseci cijela Europa se susreće s energetskom krizom. Švicarska tu nije izuzetak, pa se priprema uvesti aktivne mjere u obliku raznih ograničenja. Osim zamračenja ili ranijeg gašenja rasvjete, tražit će se i uštede u grijanju. A kako bi osigurali energetsku sigurnost spremni su u kriznim slučajevima uvesti zabrane vožnje električnim automobilima. 

Kako piše njemački Spiegel, nacrt novog zakona kaže da je "privatna uporaba električnih automobila dopuštena samo za apsolutno nužna putovanja (profesionalna praksa, kupovina, posjeti liječniku, prisustvovanje vjerskim događajima)." 

Praktično to znači da će vlasnici električnih automobila u posebnim situacijama moći voziti samo u najnužnijim situacijama. Dakle, moći će skočiti do apoteke, ali ne i u kino ili do knjižnice. Ovo ograničenje bi se uvelo tek u 3. razini eskalacije krize, a prije toga bi se štedjelo u javnim institucijama te u kućanstvima. 

Vozači električnih automobila su zasad mirni

Dakle, ako nestašica struje potraje i nakon što se uvodu zamračenja i ukine grijanje u žičarama, tek onda bi se zabranilo prometovanje električnih automobila. Ali nakon što ih se zabrani žičare će i dalje voziti, ipak se radi o turizmu koji je bitan. 

Isti nacrt predviđa uvođenje nižih ograničenja brzine na autocestama, a sve kako bi se ostvarile uštede u potrošnji energije, bilo da govorimo o struji ili fosilnim gorivima. 

Štednja je već krenula

Švicarska glavninu električne energije dobiva iz hidrocentrala, ali je ovisna i o uvozu iz Njemačke i Francuske. Stoga, bude li nestašice u tim zemljama, isti problemi zadesit će i Švicarsku. 

Njemačka je već uvela određene restrikcije, pa se tako zabranjuje grijanje privatnih bazena plinom ili električnom energijom. Također, grijanje ureda ograničeno je na 19 stupnjeva Celzijusa. 

Hrvatska je pak tek dala neke osnovne smjernice, kojih se trenutno malo tko drži, a najmanje sama država.

Pročitajte više