Svjetski pohod Dacije Logan

DACIA Logan, više no uspjeli projekt jeftinog automobila bilježi konstantan rast popularnosti. Renault stoga krči put Loganu i na ostala tržišta u razvoju. Nakon Indije, Dacia Logan je stigla i u Argentinu i Brazil.

Prvi Logan proizveden u Indiji 

Točno dvije godine nakon potpisivanja sporazuma društvo zajedničkog vlasništva Mahindra-Renault započelo je proizvodnju Logana u pogonima kapaciteta 50.000 vozila godišnje.

Indija je za Renault posebno važno tržište, pogotovo s obzirom da je ovaj koncern postavio za cilj prodaju od 800.000 dodatnih vozila u svijetu do 2009. godine. Uostalom, nakon lansiranja automobila pred indijskim novinarima u Mumbaiju 3. travnja ove godine, i sam Carlos Ghosn, generalni direktor Renaulta, posjetio je tvornicu u kojoj se proizvodi Logan. 

Logan se proizvodi u tvornici Mahindre u Nashiku, 180 km sjeverozapadno od Mumbaija u saveznoj državi Maharashtra. To je prva tvornica u svijetu koja proizvodi verzije Logana s upravljačem na desnoj strani. Tvornica u Nashiku trenutno zapošljava 3.500 osoba od kojih 1.100 radi u proizvodnji Logana.

Pohod na Latinsku Ameriku

Nakon lansiranja modela u Kolumbiji, Venecueli i Ekvadoru, otvorena su vrat i onih najjačih, Argentine i Brazila. Na oba tržišta model će biti komercijaliziran pod Renaultovom značkom.

Najpropulzivnija južnoamerička tržišta tijekom prošle dvije godine zabilježila su rast od 28 posto u slučaju brazilskog i čak 57 posto kad je u pitanju Argentina. Tijekom prošle godine spomenuta tržišta su progutala oko 2.250.000 novih vozila.

Proizvodnja Logana uskoro će započeti u brazilskim pogonima. Više od 80 posto dijelova proizvodit će se u Brazilu, dok će ostatak stizati iz Europe. Tvornica u Curitibi ima proizvodni kapacitet od 200.000 vozila godišnje. Loganovu X90 platformu koristit će oko 110.000 vozila, ili preciznije tolika proizvodnja otpadat će na Logana i njegovog klona pod Nissanovom značkom, namijenjenog meksičkom tržištu.

Globalni uspjeh

Od njegovog izlaska na tržište u rujnu 2004., Logan se pokazao kao uspjeh na svjetskoj razini, kako na tržištima u razvoju, tako i na etabliranim tržištima. U svijetu je prodano više od 450.000 Logana od njegovog lansiranja.

Na početku 2007., Logan se prodaje u 51 zemlji na pet kontinenata (u 47 zemalja pod markom Dacia, a u 4 zemlje pod markom Renault). Širenje obitelji Logan započelo je dolaskom Logana MCV krajem 2006. i Logana Van početkom 2007.

Danas se Logan proizvodi u četiri zemlje, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku i Kolumbiji. Povrh Indije i Brazila, Logan će se proizvoditi i u Iranu pod oznakom Tondar-90. Ne uzimajući u obzir budući projekt Chennai u Indiji, predviđeni kapacitet proizvodnje do 2009. iznosi oko milijun vozila. 

M.N.

 

Pročitajte više