Tehnološki iskorak: Continental New Wheel mijenja koncept automobilskog kotača

 Foto: Continental

NJEMAČKI koncern Continental predstavlja New Wheel Concept koji bi uskoro mogao zamijeniti klasični automobilski kotač, posebno na električnim vozilima. 
 
Izum kotača definitivno je jedan od najvećih izuma u ljudskoj povijesti koji je itekako utjecao na razvoj čovječanstva, posebno nakon što mu je pridružen pneumatik. Iako je u nas poznatiji po proizvodnji guma, njemački gigant puno ulaže i u razvoj novih tehnologija u području samih naplataka.  
 
 
Najznačajnija novost ovog koncepta je da za promjenu gume više nije potrebno skinuti cijeli kotač, nego samo vanjski obruč. Središnji dio, tzv. zvijezda ostaje pričvršćena na glavčinu. 
 
Ono što prvo upada u oči je da se dizajn kotača ne mijenja jer nema potrebe za izmjenom naplatka pri promjeni zimskih u ljetne gume i obratno. Tehnološki iskorak je pak u tome da je disk vezan za vrhove središnje zvijezda, a ne za glavčinu, pa čeljusti hvataju disk iznutra, koji je izrađen od aluminija. Manje sile obloga na disk znače i veću trajnost, gotovo na razini samog vozila, a kočne obloge se lakše izmjenjuju. Kako je sada središnji dio oslobođen prijenosa, sila kočenja sada može biti osjetno manja, a kotač lakši. Pritom slobodni prostor može biti iskorišten za ugradnju pogonske elektromotore. 
 
I ono bitno, ovaj koncept je potpuno kompatibilan s aktualnom tehnologijom guma. 
 

Pročitajte više