Tekući akumulatori su budućnost?

PREMA najavama tima s američkog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) čini se kako bi već pomalo zastarjelu konstrukciju baterija uskoro mogli zamijeniti novim načinom skladištenja električne energije u automobilima.

Naime, skupina studenata pod vodstvom prof. Yet-Ming Chianga je našla novo rješenje. Način pohrane je navodno u osnovi vrlo sličan, no krute bi metalne ploče (litij, nikal...) u sadašnjim baterijama zamijenila gusta elektrolitska tekućina koja sadrži električki nabijene čestice. Prigodno nazvana Cambridge Crude, ova bi tekućina navodno trebala imati deseterostruko veći kapacitet od današnjih baterija, a uz to bi bila jeftinija za proizvodnju.

Upotrebom ove tehnologije bi se mogle smanjiti i dimenzije baterija, a prednost bi se mogla očitovati i u činjenici bržeg načina punjenja. Naime, pražnjenjem prethodne, istrošene tekućine i nalijevanjem nove, “napunjene elektricitetom” bi ova nadopuna električne energije mogla trajati skoro kao i današnje nadolijevanje goriva.

Konkretnih podataka o načinu rada i sastavu ovog rješenja još uvijek nema, no istraživački tim obećava kako će prototip nove vrste baterije biti spreman za testiranja u manje od dvije godine.

Pročitajte više