Tesla će graditi gigatvornicu u našem susjedstvu?

 Foto: Tesla Motors

NAJMANJI porez na dobit u Europskoj uniji, razvijena infrastruktura i snažno lobiranje ministra vanjskih poslova mogli bi uskoro uroditi plodom.
 
Nakon posjete mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta Silicijskoj dolini u sklopu koje je obišao Tesline proizvodne kapacitete, u Mađarskoj imaju razloga za optimizam. Obistine li se najave, u Mađarskoj bi u rekordnom roku mogla početi izgradnja tvornice baterija. Naime, opće je poznato kako je Tesla u potrazi za europskom lokacijom za izgradnju jedne gigatvornice, a koja bi sudeći prema trendovima morala što prije ići u izgradnju. 
 
A Mađari su dali ponudu koja se ne odbija. Znaju to dobro brojni auto proizvođači koje su Mađari privukli proteklih desetljeća. Naši susjedi se mogu pohvaliti snažnom prisutnosti velikih igrača kao što su Audi, Daimler, Opel i Suzuki. Već sada je u autosektoru zaposleno oko 100 tisuća ljudi, a taj sektor trenutno čini čak trećinu mađarske industrijske proizvodnje. Svoj dolazak najavio je južnokorejski SK Innovation koji će izgraditi tvornicu baterija za automobile, a investicija je vrijedna oko 700 milijuna eura.
 
Dolazak Tesle bi svakako bio kruna uspjeha u privlačenju stranih ulaganja iz područja autoindustrije. "Naš je cilj posjeta bio da pozicioniramo Mađarsku na karti kao zemlju koja pridaje izuzetnu važnost automobilskom sektoru", pojasnio je Szijjarto za Reuters i izjavio kako su u Tesli reagirali "vrlo pozitivno" na njihovu inicijativu, kao i na činjenicu da je u Mađarskoj porez na dobit 9 %, što je najmanje u cijelom EU-u.
 
Prvi korak je Teslino obećanje da će sljedeće godine izgraditi dvije punionice u Mađarskoj. Jedna će biti u Audijevoj bazi, u Györu, a druga blizu hrvatske granice, u Nagykanizsi. Također, država će osigurati izgradnju 3000 električnih punionica do 2019. godine. 

Pročitajte više