Tesla Motors ukida bitan dodatak na infotainmentu

Foto: Tesla Motors

U TESLI još uvijek možete igrati videoigrice tijekom vožnje.

Ali i to će se uskoro promijeniti. Naime, kako javlja Associated Press, tesla je primorana na update softvera kojim će se onemogućiti pokretanje videoigrica tijekom vožnje.

Nakon što su mediji otkrili da u Teslinim automobilima možete i u vožnji pokrenuti tzv. Passenger Play mod rada, gdje se glavni zaslon koristi za igranje igrica, američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) je pokrenula istragu. Utvrđeno je da softver doista omogućuje igranje u vožnji, a što se kosi sa sigurnosnim standardima jer i vozač ima puni pogled prema ekranu, što mu može odvraćati pažnju. 

Tesla Motors u prvom mahu nije reagirao na optužbe, ali je na koncu ipak popustio pred pritiscima američkih regulatornih tijela. Nakon sljedećeg osvježavanja softvera funkcija Passenger Play će biti dozvoljena samo dok automobil stoji, kao što je to godinama prije bio slučaj na automobilima s projekcijom TV signala i videomaterijala. 

NHTSA je objavila kako će usprkos najavljenom updateu istraga ostati otvorena. Moguće je da će NHTSA zahtijevati formalni opoziv, ali će i dalje pratiti što će se događati sa softverom. U pitanju je 580.000 primjeraka Modela 3, S, X i Y proizvedenih od 2017. godine do danas, a NHTSA navodi da je funkcija za igranje u vožnji bila dostupna od prosinca prošle godine.

Do sad nisu prijavljene prometne nesreće uzrokovane igranjem igrica, ali je zato žalbu podnio jedan vlasnik. 59-godišnji Vince Patton je prošlog mjeseca otkrio da može igrati igrice u vožnji. "Netko će poginuti. Ovo je potpuna ludost", rekao je Patton naglasivši kako voli svoju Teslu i nema ništa protiv proizvođača. Jednostavno je zabrinut zbog ove funkcije.

Podsjetimo, NHTSA istražuje i Teslin Autopilot zbog sumnje da je prouzročio niz prometnih nesreća. 

Pročitajte više