Tesla priprema novi krug otkaza?

Foto: EPA

Tesla navodno planira dodatni krug otpuštanja zaposlenika. Nedavno je više od 10 posto Tesline globalne radne snage dobilo otkaze, ali nije jasno koliko bi ljudi moglo biti otpušteno u novom krugu.

"Glasine koje smo čuli upućuju na to da bi te brojke mogle uključivati do 20 posto radne snage tvrtke", objavio je Electrik, blog o industriji električnih vozila. Prema The Informationu, viši rukovoditelji Tesle su smijenjeni, uključujući direktoricu za punjenje električnih vozila i značajan dio njezinog tima.

U mailu direktorima Tesle izvršni direktor Elon Musk navodno je rekao kako očekuje da osoblje bude "apsolutno hard core" u vezi s otpuštanjima.

Isporuke Teslinih vozila pale su u prvom tromjesečju ove godine, a problemi s proizvodnjom i isporukama nisu zaobišli ni Cybertruck.

Musk osobno odobrava sva nova zapošljavanja u Tesli?

Iako je Musk više puta rekao da ne postoji ništa što mrzi više od otpuštanja, ranije je često dijelio otkaze kako bi smanjio troškove. To je napravio i nedugo nakon što je kupio Twitter (sada X) 2022. godine kada je otpustio više od polovine radnika. 

Bloomberg je o otkazima u Tesli pisao još u veljači, kada je otkaz dobilo četiri posto zaposlenika koji su radili na servisu autopilota u New Yorku. To se dogodilo neposredno prije nego što su zaposlenici trebali pokrenuti sindikalnu kampanju. 

Uz to, Tesla je lani usporio sa zapošljavanjem novih ljudi. Business Insider pisao je prošlog svibnja da je Musk čak počeo osobno odobravati sva nova zapošljavanja u Tesli.

Pročitajte više