Tesla s agregatom kao odgovor na stanje u Ukrajini

Foto: Twitter

IAKO je dojam da su sva luksuzna vozila iz Ukrajine stigla na Zapad u prvim danima sukoba, postoje i ona koja su ostala. 

Među njima je i Tesla Model 3, čiji se vlasnik na originalan način snašao ne bi li premostio probleme u ukrajinskom elektroenergetskom sustavu. Fotografija Tesle s agregatom postavljenim straga trenutno je viralni hit.

Na temelju samo jedne fotografije, u javnost su stigle brojne neprovjerene informacije, od toga da je agregat ugrađen kao svojevrsni range extender do toga da vlasnik samo prevozi uređaj koji ne stane u prtljažnik.

Prema dostupnim informacijama, fotografija se na društvenim mrežama prvi put pojavila 28. prosinca prošle godine. Objavio ju je Igor Sushko napisavši da je snimljena u Kijevu i da Tesla vozi na struju proizvedenu iz agregata. 

Najmanje je vjerojatno da agregat direktno napaja Teslu za vožnju. Za tako nešto bi trebao osjetno snažniji agregat, ali i puno modifikacija na upravljačkom sustavu pogona.

Radi se o agregatu pogonjenom benzinom, koji u maksimumu može davati do 2.8 kW. Kad se sve zbroji, najizglednije je da agregat služi upravo za punjenje baterija Tesle u hitnim situacijama. U tom slučaju vlasnik će se morati naoružati benzinom, ali i strpljenjem. To znači da bi sat vremena punjenja bilo dovoljno za petnaestak kilometara vožnje na struju. 

Podsjetimo, jedan od najpoznatijih električnih modela opremljenih range extenderom bio je BMW i3.  

Pročitajte više