Tesla želi širiti njemačke pogone usprkos protestima i sabotaži

Foto: Tesla

Tesla potvrđuje svoju namjeru da proširi proizvodnju u gigatvornici u Grünheideu u Njemačkoj iako projekt proširenja njemačke tvornice nije dobro prihvaćen lokalno. Prema tiskovnim izvješćima, glavni izvršni direktor Elon Musk ponovio je zaposlenicima tvornice kako je cilj da se upravo u toj tvornici sastavljaju kompaktni Model 2 te električni kamion Semi, pa čak ako to i neće biti u bliskoj budućnosti.

Protiv sječe šume

Podsjetimo: Tesla ima u planu povećati tvornicu pokraj Berlina sa sadašnjih 300 na čak 470 hektara. Demonstranti se protive ne samo radi sječe šume, koja je neophodna za proširenje pogona, nego i radi ugrožavanja izvora pitke vode te drastičnog povećanja prometa u tom području. 

Organiziran je i referendum gdje se 60 posto lokalnog stanovništva izjasnilo protiv proširenja megatvornice.

Model 2 sigurno dolazi u Berlin

Međutim, to ne brine američkog investitora. “Model 2 definitivno će dugoročno doći u Berlin", rekao je Musk tijekom svog posljednjeg posjeta tvornici. Poduzetnik je otišao u Grünheide provjeriti stanje objekta i proslaviti obnovu svih aktivnosti nakon nekoliko dana prekida rada uzrokovanog sabotažom na mrežama za prijenos električne energije. 

Inače, Model 2 kojem se tepa “Baby Tesla” - a koji će koštati manje od 25 tisuća dolara (oko 23 tisuće eura) - proizvodit će se u tvornici u Austinu u Teksasu od 2025. godine, dok se tegljač Semi već sklapa u gigatvornici Reno u saveznoj državi Nevada. 

Pročitajte više